Hlavní obsah

Šéf NATO: Rusko jedná v rozporu s podmínkami smlouvy o likvidaci zbraní

Podle šéfa NATO Jense Stoltenberga nedodržuje Rusko smluvní podmínky INF.Video: Renáta Matoušková, Reuters

 

Reklama

Rusko nedodržuje podmínky smlouvy INF z roku 1987. NATO se obává porušování dalších dohod o kontrole zbraní a bezpečnosti ze strany Ruska.

Článek

Šéf NATO Jens Stoltenberg ve středečním brífinku sdělil novinářům, že Ruská federace už několik let porušuje podmínky smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF), a klíčová dohoda z roku 1987 tak nemůže být funkční. Spojené státy, které před několika dny oznámily odstoupení od smlouvy, však podle Stoltenberga podmínky plní.

„Aby mohly být efektivní, musí být dohody o kontrolách zbraní respektovány všemi stranami. Problém s INF byl, že ji respektovala jen jedna strana,“ upozornil Stoltenberg s tím, že tato situace není novinkou a upozorňovala na ni už administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy.

INF zakazuje pozemní balistické rakety a řízené střely s dosahem 500 až 5 500 kilometrů. Spojené státy a NATO míní, že ruský systém označovaný jako Novator 9M729 do této kategorie patří.

Generální tajemník NATO nepředpokládá, že by spojenci nasadili v reakci na novou ruskou raketu další jaderné zbraně do Evropy. Podle něj je potřeba posoudit důsledky nové ruské střely pro bezpečnost členů NATO.

Stoltenberg doufá, že Spojené státy a Rusko se dohodnou na prodloužení jaderné smlouvy Nový START z roku 2010, která má za tři roky končit. Smlouva omezuje rozmístění raket na zemi, ponorek a bombardérů. Podle Donalda Trumpa se však jedná o špatnou dohodu.

Poté, co americký prezident Donald Trump před několika dny oznámil, že Spojené státy od dohody INF odstupují, jednal jeho bezpečnostní poradce John Bolton v pondělí a v úterý v Moskvě, kde se mimo jiné sešel s prezidentem Vladimirem Putinem. Následně bylo oznámeno, že Trump a Putin se setkají 11. listopadu v Paříži na okraj oslav konce první světové války.

Reklama

Doporučované