Hlavní obsah

Šéf největších stavebnin: Už je od nás každá čtvrtá cihla. A rosteme dál

DEK prodává každou čtvrtou cihlu v Česku. Právě cihly však teď čeká zdražení.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Stavebniny v letošním roce zdražily o 14 procent a zdražování nepřestane ani v příštím roce. Největší obchod se stavebninami DEK podnikatele Víta Kutnara tak letos čeká rekordní tržby – téměř 30 miliard korun.

Článek

V dubnu český trh se stavebním materiálem zažil rekordní obchod. Předního výrobce tvárnic, společnost Best podnikatele Tomáše Březiny, získal majitel největšího obchodníka se stavebními materiály v Česku – Vít Kutnar a jeho společnost DEK.

„Porušil jsem tím všechno, co jsem předtím vyhlásil. Že jako distributor nebudeme v kontaktu s přímým výrobcem,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys Vít Kutnar. Cenu, za kterou firmu koupil, nezveřejní. Díky akvizici se mu prý rozšířily podnikatelské obzory.

„Teď mnohem víc chápu problémy výrobců. Jejich cíle, motivace. Jak je pro ně důležité kontinuálně vyrábět, jakou roli hraje to množství, které od nich odebíráme a podobně. Mám vhled i do jiné oblasti, za což jsem rád,“ říká Kutnar.

Jste od nákupu Bestu v kontaktu s panem Březinou? Chodí do firmy „na kontroly“?

Pokud vím, tak na kontroly nechodí. Hned na začátku jsme měli dohodu, že ve chvíli, kdy se firma prodá, je to celé moje zodpovědnost. Až na pár drobných e-mailů jsme od data prodeje v kontaktu nebyli. Myslím, že je to tak správně. Oba jsme relativně silné osobnosti s jasným názorem na věc a předpokládám, že by třeba nesouhlasil s tím, co dělám, a chtěl by to dělat jinak.

S čím by třeba nesouhlasil?

Best byl hodně orientovaný na koncové zákazníky, na prodej přímo. Já jsem přišel z distribuce a mám pocit, že správná cesta je být v kontaktu s koncovým zákazníkem, ale prodávat prostřednictvím distribučních kanálů. Teď se tím způsobem trošku měníme.

DEK měl loni úspěšný rok, zisk 1,7 miliardy. Jak se vyvíjí letošní rok?

Ten rok je rozporuplný. Na jedné straně jsou super čísla, na druhé straně je s tím spojeno obrovské množství stresu a ne vždy pozitivních emocí. Řada materiálů se zdražila, řada není. Je relativně velká poptávka. Je náročné sehnat ten materiál pro prodej včas a v termínech, které jsou domluvené, a následně ho i dodat na stavbu, protože není doprava a ta cena je vyšší. Nikdo nás neplácá po ramenou, jací jsme skvělí. Přitom my jenom přenášíme cenu od výrobců.

Každá čtvrtá cihla je od nás

Co tedy čekáte?

Hlavní sezona je ještě před námi. Ta čísla však budou výrazně lepší než loni. Celoskupinově se budeme zespoda blížit 30 miliardám korun.

Jak se změnil váš podíl na trhu? Stále platí, že každá pátá cihla je od vás?

Každý rok ten náš podíl roste. Takže teď už je to každá čtvrtá cihla. A podíl? Jestli má celý trh velikost 80 miliard, tak loni jsme v Česku měli výsledek 17,5 miliardy. Tedy něco kolem 20 procent.

Vít Kutnar

  • Šéf a spolumajitel největších českých stavebnin DEK.
  • Finalista soutěže EY Podnikatel roku 2019, Nejlepší podnikatel Prahy 2019.
  • Stavebniny DEK provozují 85 poboček v Česku a 17 na Slovensku.
  • Celkový obrat skupiny v roce 2020 dosáhl 22,6 miliardy korun.

Dá se růst dál? A dá se růst jenom v Česku? O zahraničí nemluvíte…

Máme 126 prodejen a myslím si, že ještě porosteme. Letos přidáme deset poboček a příští rok to bude podobné. Myslím, že se ještě dá růst poměrně dlouho. Na pět let máme práce tady, že nevíme, kam dřív skočit.

Vy jste ale v cizině už byli v Polsku a na Ukrajině. Proč to nevyšlo?

Z různých důvodů. V Polsku jsme byli moc brzy. Zpětně viděno, neměli jsme co nabídnout. Neměli jsem silné know-how ani finance. Sice jsme tam byli ve správnou dobu, kdy se celý trh rodil, ale nebylo to vůbec jednoduché. Takže jsme se po dvou letech rádi stáhli. Na Ukrajině jsme zase neodhadli vývoj společnosti. Mysleli jsme si, že se bude přibližovat západu a za ty dva roky, co jsme tam byli, se spíš vzdalovala.

Distribuce stavebních materiálů je lokální byznys

Je ta negativní zkušenost důvodem, že se zahraničí vyhýbáte?

Ovlivnilo mě to výrazně, ale zároveň jsem si ujasnil, že distribuce stavebních materiálů je lokální byznys a že je mnohem jednodušší ho dělat tam, kde jsem doma. Zároveň vidíme, že ty možnosti v Česku jsou.

Porostete tedy formou nových poboček nebo nákupem, jakým byl případ Bestu?

Možná že obojí. Určitě budeme otevírat nové prodejny, to můžeme i ovlivnit sami. To, co už ovlivnit nemůžeme, je to, že bude na trhu na prodej někdo podobně kvalitní, jako byl Best. Nemůžeme koupit někoho, kdo má malý podíl. My už musíme koupit jedničku nebo dvojku. Kdyby něco takového bylo, určitě se na to podíváme.

EY Podnikatel roku

Kdo se stane nejlepším podnikatelem Česka a bude naši zemi reprezentovat na podnikatelské olympiádě v Monte Carlu? Právě teď vrcholí nominační fáze 23. ročníku soutěže EY Podnikatel roku a tipy na zajímavé podnikatele můžete posílat i vy.

Nominovat podnikatele do soutěže může kdokoliv, stačí využít formulář na stránkách www.podnikatelroku.cz. Na stejném místě jsou k dispozici také podrobnosti k jednotlivým soutěžním kategoriím, pravidlům, hodnoticím kritériím či složení jednotlivých porot.

Uzávěrka přihlášek i nominací je 21. října 2022.

Hlavním partnerem soutěže jsou Česká spořitelna, hlavním mediálním partnerem je Česká televize a mediálními partnery soutěže jsou magazín Forbes a zpravodajský portál Seznam Zprávy.

Zdražení za rok? Tak 14 procent

Jak vlastně za ten rok zdražily stavební materiály?

O tom se dohaduje řada expertů i u nás ve firmě. Asi podle toho, co děláte. Když stavíte celý dům, tak jen pro srovnání – my jsme letos postavili deset poboček a celkově to bylo oproti loňsku o deset procent dražší. S tím, že na začátku zdražení nebylo skoro žádné a teď jsou ty nabídky o 20 procent výš.

Takže ceny stále rostou?

Určitě. Deset procent není tak hrozné v pohledu toho, jak se zdražilo. Myslím si, že to bude za letošní rok kolem 14 procent.

A výhled na příští rok?

Teď uzavíráme smlouvy. Ty ceny ale často nejsou povolenek. To způsobí poměrně výrazné zdražení všeho, co je z betonu. Cement je velký producent COtech se situace v zásadě už stabilizovala. Minimálně v tom, že cena neroste dál a materiálu není takový dostatek.

Proti tomu jde trend vysokých cen energií a CO2 povolenek.To způsobí poměrně výrazné zdražení všeho, co je z betonu. Cement je velký producent CO2. Tedy čekáme, že v Bestu se v příštím roce zdraží o 16 až 17 procent a nedá se s tím nic dělat.

Kromě toho rostou mzdy a energie. To nejspíš zdraží pálené zboží, cihly a podobně. Všechno zboží, které se lokálně vyrábí s přispěním velkého množství energie.

Stavebnictví je cyklické, některé věci jsou ale nevratné

Začít stavět teď nebo čekat?

Já jsem si to pro nás ujasnil tak, že stavíme pořád. Přinejhorším to bude stejné. Že by se ale v příštím roce zlevnilo, to se mi bohužel nezdá. I kdyby se ceny propadly. Stavebnictví je cyklický byznys, ale některé věci jsou nevratné. Navíc třeba v případě cementu jsou ty investice do přechodu na nové technologie obrovské.

Společensky prospěšný podnikatel roku 2020 Tomáš Šebek.Video: EY, Seznam Zprávy

Stává se teď stavebníkům, že jim stavba nevyjde a nemají na ní zisk?

Určitě se to děje. Myslím si, že se to děje u dlouhodobých projektů. Tam je to obrovské téma. Představím-li si malého živnostníka, který na jedné střeše zjistí, že se do toho nevešel, tak zdraží na druhé a není to likvidační. Pokud jsem ale velká firma a dělám velké projekty, je to jiné. Že by se to ale k nám dostalo v podobě platební neschopnosti, to se nestalo.

Co bylo dřív druhý den, přijde za měsíc

Je teď něco, co na trhu není k dostání?

Problém je určitá změna stavu, dříve bylo všechno do druhého dne. Najednou je to za dva měsíce. Když ale někdo myslí dopředu, tak je prakticky všechno.

Když jsme spolu mluvili naposled, začínal jste v prodejnách nabízet jídlo…

To je projekt, který jsme teď částečně uzavřeli. Nebyla tam taková poptávka, jak jsem si představoval. Problém byl v tom, že když jsme s tím přicházeli na trh, tak přišel covid a to samé začaly dělat všechny restaurace.

Reklama

Doporučované