Hlavní obsah

Čistky pokračují? Šéf nemocnice, jež léčí prezidenta, dostal ultimátum od ministra. Když nesplní, tak končí

Vlna odvolávání ředitelů nemocnic zřejmě nekončí.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Babišův ministr Adam Vojtěch netají, že odvolání ředitelů státem řízených nemocnic nemusí být u konce. Ministr zdravotnictví v demisi udělal také první krok k tomu, aby v úřadě skončil jeho státní tajemník.

Článek

Nucené odchody ředitelů velkých, státem řízených nemocnic nemusí být u konce ani poté, co ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch odvolal ředitelku pražské Nemocnice Na Bulovce Andreu Vrbovskou a minulý týden pak i někdejšího ministra zdravotnictví a šéfa fakultní nemocnice v Ostravě Svatopluka Němečka.

Sám ministr něco takového připouští.

„Samozřejmě nemohu vyloučit, že k nějakým změnám dojde,“ řekl Vojtěch Seznamu s tím, že se chystají kontroly nejen v nemocnicích, kde byli odvoláni ředitelé, ale také v pražské Všeobecné fakultní nemocnici či ve fakultních nemocnicích v Plzni či Hradci Králové.

„Uvidíme i na základě těchto kontrol, které budou v letošním roce,“ uvedl ministr zdravotnictví.

Blízko nucenému konci je podle informací Seznamu nyní ředitel Nemocnice Na Homolce Ivan Oliva, tedy nemocnice, kde pracují lékaři pečující o zdraví prezidenta Miloše Zemana.

Jednou z věcí, kterou zdejší ředitel dráždí ministra zdravotnictví, je to, že Nemocnice Na Homolce stále nakupuje zdravotnický materiál prostřednictvím společnosti Holte Medical, o níž se mluvilo ve známé trestní kauze Olivova předchůdce Vladimíra Dbalého.

Oliva dostal od ministra za úkol, aby do konce března kontrakt s touto společností ukončil, a Seznamu řekl, že za dodržení termínu ručí.

„Pro mě je termín do konce března naprosto nepřekročitelný,“ uvedl ministr.

Další možné změny v jeho resortu přibližujeme ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované