Hlavní obsah

Šéf nemocnice vytvořil na očkování „depo“ pro příbuzné a známé lékařů

Foto: ČTK, ČTK

Ředitel nemocnice v Českém Krumlově Jindřich Florián.

Reklama

K sestavení seznamu lidí pro očkování, kteří jsou příbuznými nebo známými zaměstnanců nemocnice v Českém Krumlově, se její ředitel Jindřich Florián inspiroval v Izraeli.

Článek

Před několika dny dostali zaměstnanci nemocnice v Českém Krumlově zprávu od ředitele Jindřicha Floriána. Psal, že nabízí bonus: očkování proti covidu-19 pro jejich známé nebo příbuzné.

Na tomto seznamu, který si Florián sám pojmenoval „depo“, je nakonec zhruba 200 lidí. Zhruba třicet z nich už vakcínu podle něho dostalo.

Ředitel vysvětluje, že jména v „depu“ slouží jako záloha pro případy, kdy po očkování preferovaných skupin (senioři a zdravotníci) zůstanou k dispozici volné vakcíny, jež je třeba v omezeném čase aplikovat.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy ředitel Florian také říká, že až na skupinu nejstarších lidí nad 80 let mají na Českokrumlovsku všechny z preferovaných skupin už proočkovány.

„My nemáme registry seniorů. Takže jsme očkovali ty seniory, které jsme našli. Třeba i mezi příbuznými našich zaměstnanců nebo jejich známými,“ uvedl ředitel Florián.

Ten nápad, aby vzniklo „depo“, jak jste ho sám pojmenoval, je z vaší hlavy?

Ano, tohle je z mé hlavy. Postřehl jsem, že v Izraeli zveřejňují na sociálních sítích, kde jsou v očkovacích centrech na konci pracovní doby volné vakcíny. Tak mně došlo, že nám se to bude stávat také.

Já to na sociálních sítích moc neumím, tak jsem si říkal, že budou zaměstnanci třeba rádi, že mají takzvaný bonus. Ono to je ulehčení naší práce. Máme skupinu lidí, ze kterých si můžeme vybírat.

Můžete říct, kdo v tom „depu“ namátkou byl?

Byli to převážně senioři, a pokud to byli mladší lidé, měli vážné choroby.

Třeba?

Například lidé s plicní fibrózou (závažné onemocnění, na které neexistuje lék) nebo s leukémií.

Kolik lidí z toho „depa“ jste zhruba využili? Kolik z těch dvou set bylo již naočkováno?

Málo. Já to nedokážu říct z hlavy. Odhaduji, že jich bylo kolem třiceti.

Dostali to tedy ti, co jsou ve vládní strategii preferováni?

Vládní strategie byla představena v pondělí. A to jsme už doočkovávali ty, které jsme začali očkovat na pokyn pana hejtmana (Martina) Kuby. Ty, kteří jsou teď v té vládní strategii, už máme proočkovány. Kromě seniorů nad 80 let.

Jak jste to dělali, když někdo očkování nechtěl?

My jsme třeba přijeli do léčebny dlouhodobě nemocných, kterou tu máme. Máme tam asi 96 lůžek. Lékaři a sestry obešli pacienty a přihlásilo se jich třeba padesát. Když pak přišli sestry a lékař, tak to ještě někteří odřekli, že si to rozmysleli, dalším se zhoršil zdravotní stav, tak jsme jim to raději nepíchli. Takže v pět hodin večer jsme měli třeba deset vakcín navíc. A ta vakcína, když se naředí ve tři hodiny, tak musí být v devět hodin vypíchaná.

A co jste dělali pak?

Volali jsme těm lidem z „depa“. A představte si, že voláte poučenému příbuznému zdravotníka než úplně cizímu člověku.

Víte, proč lidé očkování nechtěli?

Já očkoval až ve čtvrtek, tady na interně v nemocnici. Většinou však dostanou strach, že se objeví komplikace, říkají, že bůh ví, co se do toho těla dostane.

Které skupiny už máte proočkovány ve vašem okrese?

Máme proočkovány ty skupiny, které byly určeny Jihočeským krajem panem hejtmanem Kubou. To znamená zdravotníci, léčebny dlouhodobě nemocných, domovy pro seniory, pacienti na dialýze a senioři nad 80 let. Tyhle priority tady byly určeny dávno před tím, než to vyšlo od vlády.

Takže podstatnou část máte splněnu?

Máme proočkovány všechny kromě těch seniorů nad 80 let. My nemáme registry seniorů. Takže my jsme očkovali ty seniory, který jsme našli. Třeba i mezi těmi příbuznými našich zaměstnanců nebo jejich známých.

Jak je podle vás to samotné očkování organizováno?

Kdyby celá republika poslechla tak, jak je to v Jihočeském kraji, tak jsme mnohem dále. My máme porady s hejtmanem a šéfem odboru zdravotnictví. Přesně víme, že když ta vakcína dojde do Českých Budějovic, kolik dostaneme dávek a v kolik si pro ně můžeme přijet. Kdyby nebyly změny na úrovni vlády, tak jsme možná o čtrnáct dní nebo o měsíc dále.

Takže vláda svými kroky vyvolává podle vás zmatek?

Oni každou chvíli říkají něco jiného.

Jak to budete dělat, až začne očkování pro širokou veřejnost? Dá se to za stávajících podmínek zvládnout?

My nyní očkujeme po pracovní době v prostorách ambulancí interního oddělení. Postavíme vždycky tolik týmů, kolik je ten den lidí. Nejvíce jsme pracovali ve třech týmech - vždycky dvě sestry a jeden lékař. A dokázali maximálně naočkovat 260 lidí. Začali jsme ve čtyři hodiny a skončili v osm.

Teď v úterý jsme tu měli poradu. S lidmi z městského úřadu a s hejtmanem a dohodli jsme, že velkokapacitní očkovací centrum bude ve sportovní hale. Tam už hledáme dobrovolníky, hlásí se nám lékaři i ambulantní specialisté.

Reklama

Doporučované