Hlavní obsah

Šéf kontrolorů Kala a několik poslanců na služební cestě vyrazili na Machu Picchu

Šéf NKÚ Kala a několik poslanců si udělali výlet na Machu Picchu za státní peníze.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Delegace poslanců kontrolního výboru si i s prezidentem NKÚ Miloslavem Kalou během služební cesty „odskočili”. Přímo na místě je zastihl reportér Českého rozhlasu Janek Kroupa.

Článek

Devítičlenná delegace v čele s místopředsedou Poslanecké sněmovny Tomášem Hanzelem a prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslavem Kalou podle serveru iRozhlas.cz odletěla do Peru na týdenní služební cestu, tři dny z toho ale strávila ve městě Cuzco, turistickém centru a výstupem na kultovní incké město Machu Picchu. Ubytování v hotelech, diety i letenky přitom platil stát.

iRozhlas ve své zprávě uvádí, že skupina v rámci služební cesty absolvovala dvě oficiální schůzky, jednu na odboru mezinárodních vztahů, druhou v kanceláři starosty města Cuzco Victora Boluarte Mediny, který byl na začátku roku odsouzen k dvouleté podmínce za finanční machinace.

„Proč mě fotíte? … Ach, bože,” vydechl v reakci na reportéra Kroupu Miloslav Kala. „Nejsem na pracovní cestě,” řekl nejdříve, potom ale dodal: „Měli jsme tady dvě jednání.”

NKÚ v reakci na reportáž vydal prohlášení, v němž odmítá, že by se Kala dopustil čehokoli špatného. V tiskové zprávě se píše, že delegace absolvovala během týdne třináct schůzek a výlet na památku se odehrál během jediného dne volna.

Cesta i tak vzbuzuje podle iRozhlasu otázky. Proč vůbec delegace do Peru odjela a kdo je podle diplomatických zvyklostí pozval? Podle Kaly to byl přímo Nejvyšší kontrolní úřad Peru, jedné z nejzkorumpovanějších zemí na světě.

A co všechno v rámci cesty bylo placeno ze státní kasy? Na to Kala odpověděl Radiožurnálu, že vše vrátí z vlastní kapsy.

„Pracovní cesta trvala devět dní, přičemž jeden den byl vyhrazen na osobní volno. Využil jsem ho k návštěvě Machu Picchu a veškeré náklady s ní spojené jsem si hradil z vlastních peněz. Z toho důvodu a také vzhledem k náročnosti zbytku programu nemám důvod se za cokoli omlouvat ani si to vyčítat,“ uvedl prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala v reakci na reportáž ČRo.

Tisková mluvčí NKÚ k reakci dodává, že úřad spolupracuje s kolegy z Peru už od svého vzniku v roce 1993. Kontrolní úřad Peru patří mezi nejaktivnější členy sdružení kontrolních institucí a je podle mluvčí pro NKÚ důležitým partnerem.

Reklama

Doporučované