Hlavní obsah

Šéf NKÚ navrhl za člena kolegia spoluautora programu hnutí SPD

Foto: ČTK

Šéf NKÚ Miloslav Kala.

Reklama

Novým členem kolegia Nejvyššího kontrolního úřadu by se měl podle Miloslava Kaly stát Michal Šmucr.

Článek

Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala začátkem května navrhl jméno nového člena kolegia této kontrolní instituce.

Místo Hany Pýchové, která na post v kolegiu rezignovala, navrhl prezident Kala bývalého člena hnutí SPD a spoluautora volebního programu tohoto hnutí Michala Šmucra. Plyne to z dokumentů, které Seznam Zprávy získaly.

Nominaci Michala Šmucra musí ještě schválit Sněmovna.

Foto: Seznam Zprávy

Dopis šéfa NKÚ, ve kterém navrhuje, aby se novým členem NKÚ stal Michal Šmucr.

Prezident NKÚ, bývalý poslanec sociální demokracie, si v minulosti stěžoval, že nominace nezávislých expertů do kolegia jsou odmítané, zatímco politické nominace jsou schvalované.

K angažmá svého nominanta v hnutí SPD uvedl, že je pro funkci v NKÚ kompetentní, mimo jiné proto, že byl dlouhou dobu ředitelem prostějovského Gymnázia Jiřího Wolkera.

„Nebudu nic komentovat, ale důvodů, proč jsem pana Šmucra jmenoval, byla celá řada. Pan Šmucr je kompetentní člověk také proto, že patnáct let působil ve funkci ředitele gymnázia,“ řekl Miloslav Kala Seznam Zprávám.

Ve Sněmovně však už nominaci kritizovali Piráti.

„Nevěřím tomu, že pan Kala bez jakéhokoliv tlaku rozhodl o nominaci Michala Šmucra, který je hlavním autorem programu SPD, působil ve firmě místopředsedy SPD Radima Fialy a minimálně do nedávna byl členem SPD a poradcem Andreje Babiše,“ uvedl jejich poslanec Lukáš Černohorský.

Podle něho je touto nominací ohrožena jinak dobrá pověst NKÚ. Černohorský také tvrdí, že Kala by měl preferovat experty v oblasti auditu, práva či účetnictví a ne bývalé členy SPD.

Prezident NKÚ však odmítl, že by při Šmucrově nominaci podlehl nátlaku. „Žádný tlak na to, abych jmenoval právě pana Šmucra, nebyl,“ řekl.

Michal Šmucr kromě své pedagogické činnosti od roku 2012 do roku 2018 působil jako předseda dozorčí rady ve společnostech IF Facility a IF Holding, které v té době patřily Radimu Fialovi a které poskytují především úklidové a další služby veřejnému i soukromému sektoru.

Michal Šmucr s Radimem Fialou společně zasedají i v obecně prospěšné společnosti Gaudeamus, která byla zřízena při prostějovském gymnáziu.

V politické sféře je Michal Šmucr známý odmítavými postoji k prosazování multikulturní výchovy v českém školství. „Velmi módně se například v současnosti prosazuje multikulturní výchova. Paní učitelky na některých školách například šaškují v burce, vykládají dětem o islámu, pohádky z brožurek a školení,“ uvedl mimo jiné pro Prostějovský večerník.

V minulosti se také vyslovil proti inkluzi a také třeba proti „obrovské inflaci maturit a akademických titulů“.

Reklama

Doporučované