Hlavní obsah

Šéf Opavy: Liga je paskvil, máme více nakažených než Slavia a hrát musíme

Foto: Profimedia.cz

Opava má více nakažených než Slavia, ve středu ale z rozhodnutí krajské hygieny hrát bude. Sešívaní by naopak měli být v karanténě a zápas by se jim měl odložit.

Reklama

Podle zjištění Seznam Zpráv má Slavia maximálně 9 nakažených hráčů. Sešívaní jdou do karantény a středeční zápas by měl být odložen. Opava má nakažených 11 a hrát musí. Šéf klubu Jaroslav Rovňan mluví o dvojím metru.

Článek

Nejvyšší českou ligu zasáhla před finální fází podzimu řada pozitivních testů na koronavirus. Největší problémy s náhlým nárůstem nakažených má nyní Slavia a Opava.

Sešívaní by podle zjištění Seznam Zpráv měli mít 8 nakažených hráčů, podle výsledků druhého kola testování možná dokonce 9. Hygienická stanice hlavního města Prahy tak dle tvrzení Jaroslava Tvrdíka, šéfa klubu, rozhodla o uvalení karantény na celý tým. Slavia by tedy nemohla nastoupit k středečnímu utkání ve Zlíně a zápas by měl být odložen.

Opava má po posledních dvou testováních dokonce 11 pozitivních testů na koronavirus. „Po pátečních a pondělních testech máme bohužel vyšší počet nakažených hráčů koronavirem. Přesná čísla již zazněla, já je ale přímo uvádět nemůžu,“ řekl Seznam Zprávám ředitel SFC Opavy Jaroslav Rovňan.

Na rozdíl od Slavie, a tedy pražské hygieny, ale krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje Opavu do karantény neposlala, a to i přesto, že Slezané mají ještě více nakažených než sešívaní. Momentálně poslední celek ligové tabulky tak středeční utkání v Liberci hrát bude, LFA ho totiž na základě rozhodnutí hygieny odložit nemusí.

Vedení opavského klubu, už jen z porovnání s případem Slavie, aktuální situaci nerozumí. „Když to řeknu hodně tvrdě, tak je to paskvil. Uznávám naprosto kvality Slavie a náročnost jejího programu, jsou to ale nerovnoměrné podmínky v rámci profesionálního fotbalu. Nevím, co k tomu dál říct. Jsou to fakta,“ řekl v rozhovoru Seznam Zprávám ředitel SFC Opavy Jaroslav Rovňan.

Ony nerovnoměrné podmínky způsobuje nesoulad v rozhodnutích jednotlivých krajských stanic. V rámci zachování regulérnosti soutěží, a to nejen těch fotbalových, by měly rozhodovat stejně. „Byli jsme ujišťováni, když se rozjely soutěže, že je připravený manuál, který byl rozeslán na krajské hygienické stanice, aby rozhodovaly totožně,“ doplnil Rovňan.

Onen manuál měl řešit i situace, při kterých hygienici poslali celý sportovní tým do karantény v případě, kdy se objevil jen jediný pozitivní nález. Ostatně s tím má slezský fotbalový klub bohaté zkušenosti. Na jaře totiž musel po jednom pozitivním testu do kompletní izolace, což rozhodlo o předčasném ukončení soutěže a nedohrání skupiny o udržení, jíž byla Opava součástí. Kvůli podezření z narušení hygienických opatření a tím i ohrožení regulérnosti soutěže tak bylo se slezským klubem zahájeno disciplinární řízení, které bylo o několik měsíců později zastaveno.

„My jsme si tehdy prošli peripetií na základě jednoho pozitivně testovaného. Dnes jedeme na utkání a netušíme, jestli máme vůbec zdravé hráče. V rámci tréninkového procesu se potkávají. Po pondělním testování absolvovali trénink a v úterý další. Po komunikaci s hygienou mě zaráží to, že když mám skupinu lidí a vím, že skoro 50 % je pozitivních, tak jaké to riziko přenesení nákazy na ostatní vůbec je v tuto chvíli. Profisportovci mají dle jejich vyjádření výjimku, nyní ale zjišťujeme, že platí jak pro koho,“ řekl Rovňan.

Podle názoru ředitele slezského klubu navíc nebyla dodržena dvoudenní inkubační lhůta. „Dle mého názoru středeční utkání s Libercem mělo být odloženo. Mělo se počkat dva dny, otestovat celý tým, pozitivní by šli do karantény, negativní by mohli pokračovat. Hygiena by nás prý zavřela do karantény už v pátek, ale na základě výjimky pro profisportovce tak neučinila ani po dalších pozitivních testech v pondělí,“ nechal se slyšet ředitel opavského fotbalového klubu.

Trenér týmu Radoslav Kováč tak pro zápas v Liberci nemůže počítat s řadou opor základní sestavy. Vedení klubu navíc muselo minimálně pro účely utkání na severu Čech povolat do akce dorostence. „Jednoho z hráčů jsme museli vytáhnout z vyučování na střední škole a odvezli jsme ho na testy. Nestandardní situace je to pro všechny, aktuální podmínky jsou ale nastavené nerovnoměrně. Nedávám to ale v žádném případě za vinu krajské hygieně. Systém měl být nastaven lépe dopředu,“ prohlásil Rovňan.

Odložení a karanténa pražské Slavie zatím nebyla oficiálně potvrzena, pokud se tak ale stane, měly by podle Rovňana všechny kluby usilovat o spravedlnost. „Systémově by to (spravedlnost) měli chtít všichni, ne jen my jako Opava. Náš klub si od léta prošel nepříjemnou zkušeností, a člověk tak nemá chuť. Já jsem řekl, že to byla dehonestace našeho klubu, hráčů a práce, kterou tady vykonáváme. K pochybení na jaře nedošlo, není si toho vědom ani dotyčný hráč. Je to ale určitě k zamyšlení. V tuto chvíli, jestli se opravdu prokáže, že Slavia půjde do karantény, tak je to dvojí metr a nerovné podmínky pro všechny účastníky soutěže,“ dodal ředitel opavského celku.

Vedení ligové soutěže se k aktuální situaci momentálně odmítlo vyjádřit.

Reklama

Doporučované