Hlavní obsah

Šéf Pfizeru v den zveřejnění údajů o vakcíně prodal balík akcií

Foto: Profimedia.cz

Albert Bourla, šéf americké farmaceutické společnosti Pfizer.

Reklama

Akcie farmaceutické firmy v reakci na oznámení o účinnosti vakcíny proti covidu-19 vzrostly o 15 procent, v ten samý den šéf firmy prodal přes 60 procent svých firemních akcií. ECB však varuje před přehnaným optimismem.

Článek

Šéf americké farmaceutické společnosti Pfizer Albert Bourla v pondělí prodal akcie firmy v hodnotě 5,56 milionu dolarů (125 milionů Kč). Prodej se uskutečnil ve stejný den, kdy firma zveřejnila příznivé údaje o experimentální vakcíně proti covidu-19 a kdy cena jejích akcií vzrostla až o 15 procent. Informovaly o tom agentura Reuters a server CNBC.

Společnost Pfizer a německá firma BioNTech v pondělí oznámily, že jimi vyvíjená vakcína proti covidu-19 je účinná z více než 90 procent. Jako první to doložily daty z rozsáhlé klinické studie.

Bourla v pondělí prodal 132 508 akcií Pfizeru, a to v průměru za 41,94 dolaru za kus. Podle CNBC nadále vlastní 81 812 akcií Pfizeru. Transakce byla součástí plánu, který Bourla schválil v srpnu a který prodej podmiňoval dosažením určité minimální ceny akcií, napsala agentura Reuters.

„Prodej těchto akcií je součástí osobního finančního plánování doktora Bourly a předem stanoveného plánu, který v rámci pravidel Komise pro cenné papíry a burzy umožňuje velkým akcionářům veřejně obchodovaných firem prodat předem stanovený počet akcií v předem stanoveném čase,“ uvedla společnost Pfizer, jejíž akcie si v průběhu pondělního obchodování připisovaly až 15 procent na 41,99 dolaru za kus.

Investory sice oznámení o účinnosti vakcíny nadchlo, protože si od ní slibují rychlý konec pandemických opatření. Jenže například šéfka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová o rychlosti nasazení vakcíny pochybuje. Uvedla rovněž, že ECB se při přípravě nového balíku opatření na podporu ekonomiky zaměří na nákupy dluhopisů a levné úvěry pro banky.

„Ačkoli nejnovější zprávy ohledně vakcíny vypadají povzbudivě, stále můžeme čelit opakujícím se cyklům zrychlování šíření viru a zpřísňování restriktivních opatření, dokud nedosáhneme všeobecné imunity,“ uvedla Lagardeová. „Hospodářské oživení tak nemusí být lineární, ale spíše nestabilní, přerušované a závislé na tempu distribuce vakcíny,“ dodala.

Reklama

Doporučované