Hlavní obsah

Šéf právního výboru Evropského parlamentu: Babiš si za průšvih může sám. Mohl ostudě v Unii uniknout

Europoslanec Pavel Svoboda byl hostem Večerních zpráv Televize Seznam.Video: Filip Horký, Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kauza dotací pro Agrofert mohla zůstat domácím problémem, kdyby místní orgány jednaly dost rychle, tvrdí europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL), který byl hostem Večerních zpráv Seznamu. Ve videu se můžete dozvědět, jak vnímá nynější kauzu evropských rozměrů ohledně dotací Andreje Babiše.

Článek

Pro Česko i Andreje Babiše je problém, že se dotační kauzou musí zabývat Brusel. Když jedná se svými protějšky, tak samozřejmě se zabývají i otázkou, zda tím nesleduje své obchodní zájmy, tvrdí v rozhovoru pro Večerní zprávy europoslanec KDU-ČSL a šéf právního výboru Evropské parlamentu Pavel Svoboda.

„To není žádná kampaň, to je důsledek toho, že Andrej Babiš není v Evropském parlamentu ani Evropské komisi neznámá osoba, když dojde na čerpání dotací,“ myslí si předseda právního výboru europarlamentu Pavel Svoboda.

Podle něj to, že premiérovo jednání při čerpání dotací vedlo výbor EU pro rozpočtovou kontrolu k jeho vyšetřování a Evropský parlament k přijetí usnesení, není ničím jiným než logickým vývojem.

„Evropa si všimla, že něco není v pořádku, existují zmínky o Andreji Babišovi ve zprávách, které doprovázejí takzvané absolutorium, jež Evropský parlament dává Evropské komisi za provádění ročního rozpočtu, a tam se Andrej Babiš objevuje minimálně třikrát. Ten problém se finančně a účetně lokalizoval na Českou republiku, takže to nebylo třeba řešit z úrovně Evropské komise, ale teď se zdá, že věci pokročily ještě dále,“ řekl Svoboda.

Na celý rozhovor se podívejte ve videu nad článkem.

Reklama

Související témata:

Doporučované