Hlavní obsah

Šéf pražských policistů končí. S Čapím hnízdem to nesouvisí, říká policejní prezident

Policejní prezident Jan Švejdar.

Reklama

aktualizováno •

Ptáček uvedl, že motivací pro odchod pro něj byl další motivační růst, ve funkci ho nahradí dosavadní šéf dopravních policistů Tomáš Lerch.

Článek

Ředitel pražské policie Jan Ptáček po roce končí ve funkci, od července ho nahradí dosavadní šéf dopravních policistů Tomáš Lerch. Na tiskové konferenci to dnes oznámil policejní prezident Jan Švejdar. Ptáček nastoupí na pozici ředitele pardubické krajské policie, kterou dříve zastával Švejdar. Na Lerchovo místo bude vyhlášeno výběrové řízení.

Švejdar odmítl, že Ptáčkův odchod souvisí s kauzou Čapí hnízdo, ve které je obviněn mimo jiné premiér Andrej Babiš (ANO). Vyšetřovala ji právě pražská policie, v dubnu předala spis státnímu zástupci s návrhem na obžalobu. „Ta změna je součástí řetězce změn, které spolu navzájem souvisí,“ řekl Švejdar.

Ministr vnitra Jan Hamáček Seznamu sdělil, že s výměnou souhlasí. „O chystaných personálních opatřeních v policii jsem byl předem informován a pan policejní prezident má (nejen) v této věci mou plnou podporu,“ uvedl.

„Ve funkci ředitele dopravní policie působím více jak šest let a tato nabídka pro mě byla výzvou, řekněme rozšířením svých dosavadních zkušeností a dovedností, takže to beru jako logické pokračování mé kariéry,“ řekl novinářům po tiskové konferenci Lerch.

Motivací pro odchod ředitele pražské policie Jana Ptáčka z funkce byla možnost dalšího profesního růstu. „Již jsem řídil středočeskou policii, která je svojí rozlohou a počtem obyvatel největším policejním ředitelstvím. Teď řídím pražskou policii, která má zase na starosti bezpečnost v celé metropoli, má nejvyšší počet policistů, konají se zde největší a nejvýznamnější bezpečnostní opatření, je to prostě výkladní skříň České republiky. Pardubické ředitelství naproti tomu patří mezi nově vzniklá ředitelství, která nemají tolik policistů a nemají také všechny organizační články jako původní ředitelství, ze kterých se oddělilo,“ uvedl Ptáček. Na pardubickém ředitelství podle něj není například zásahová jednotka nebo školní policejní středisko.

O tom, že se pod Ptáčkem kývá židle právě kvůli tomu, že „nesplnil očekávání jistých kruhů“, psal před měsícem server Neovlivní.cz.

Ptáček nastoupil do funkce loni v červnu. Předtím působil jako náměstek ředitele středočeské policie. Lerch vedl dopravní polici od roku 2013.

Reklama

Doporučované