Hlavní obsah

Šéf ruské rozvědky: Útok na Skripala je provokací západních tajných služeb, studená válka se vrací

Šéf ruské rozvědky o návratu studené války.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Otrava bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala nervově paralytickou látkou v Británii byla provokací amerických a britských tajných služeb. Řekl to ve středu šéf ruské zahraniční rozvědky Sergej Naryškin. Chování Washingtonu vůči Moskvě podle něj znamená, že je možné začít hovořit o návratu období studené války.

Článek

„Dokonce i v kauze Skripala, což je bizarní provokace neuměle vymyšlená americkými a britskými bezpečnostními službami, některé evropské vlády nenásledují slepě Londýn a Washington, ale místo toho chtějí důkladné objasnění toho, co se stalo,“ prohlásil ředitel Služby vnější rozvědky (SVR) Sergej Naryškin.

Naryškin v souvislosti s kauzou rovněž hovořil o možném návratu dob studené války. „Washington se upnul na boj proti neexistující takzvané ruské hrozbě. To dosáhlo takových rozměrů a nabylo takových absurdních rysů, že je možné hovořit o návratu temných dob studené války,“ řekl podle agentury Reuters Naryškin na bezpečnostní konferenci v Moskvě.

Naryškin podle agentury Interfax obvinil Západ, že je připraven znovu postavit železnou oponu. Podle něj je třeba zabránit tomu, aby se situace vyvinula v novou „karibskou krizi“. Poukázal tak na situaci z roku 1962, kdy se svět ocitl na pokraji jaderného konfliktu. Sovětský svaz tehdy odpověděl na umístění amerických raket v Turecku rozmístěním svých raket středního doletu na Kubě.

Spojené státy a některé evropské země si podle Naryškina nechtějí připustit, že jejich vliv slábne, a uchylují se k diktátu. USA a Británie podle něj v kauze Skripal vyvíjejí nátlak na své spojence v NATO.

„Mezinárodní společenství by se mělo vrátit k normálnímu dialogu, jenž není založen na egoistických vizích jednotlivých stran, ale na skutečných hodnotách, které sdílí všichni ti, již respektují mezinárodní normy,“ dodal šéf SVR.

Skripal byl se svou dcerou napaden 4. března v jihoanglickém městě Salisbury. Britští experti tvrdí, že útok byl spáchán nervově paralytickou látkou Novičok vyvinutou Ruskem, respektive Sovětským svazem. Britská vláda je přesvědčená, že za akci je s největší pravděpodobností zodpovědné Rusko, což ale Kreml důrazně odmítá.

Aféra vedla k rozsáhlému diplomatickému konfliktu mezi Ruskem a západními zeměmi včetně Česka; obě strany si vzájemně vypověděly desítky diplomatů.

Kreml Británii vyzval k omluvě poté, co britská laboratoř v anglickém Porton Downu na základě analýzy látky použité proti Skripalovi v úterý připustila, že není s to prokázat, že armádní nervově paralytická látka Novičok byla vyrobena v Rusku.

„Jejich teorie se v žádném případě nepotvrdila, protože je nemožné ji potvrdit,“ prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, kterého citovaly agentury v noci na dnešek. Britský ministr zahraničí Boris Johnson a premiérka Theresa Mayová by se podle něj měli „podívat do očí“ svým kolegům v Evropské unii a Rusku se omluvit.

Reklama

Doporučované