Hlavní obsah

Šéf Ryanairu O'Leary: Letenky i ubytování v létě výrazně zlevní

Foto: Profimedia.cz

Šéf společnosti Ryanair Michael O'Leary.

Reklama

První známky zklidnění koronavirové krize hlásí mnoho států v Evropě. Obchody se otevírají, lidé se vracejí do restaurací – a také do hromadné dopravy.

Článek

Zdá se tedy, že se pomalu blížíme k normálu v mnoha sektorech. Podle šéfa irské nízkonákladové letecké společnosti Ryanair Michaela O'Learyho se blíží také konec letadel „v karanténě“. Ohlásil, že společnost plánuje v červenci obnovit bezmála 1000 letů denně, což by znamenalo asi 40 procent jejího běžného letového řádu.

Podle ředitele aerolinek by se firma mohla dostat na 60 procent kapacit v srpnu a na zhruba 70 procent v září. Jak uvedl, celkový vývoj bude záviset na zájmu ze strany zákazníků. O'Leary má však v plánu prodej stimulovat příznivou cenou. Podpořit ji mají také nízké letištní náklady, kterými budou zase letiště lákat více letů.

Opačný názor přitom sdělil do médií šéf Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu (IATA). Alexandre de Juniac odhaduje, že ceny letenek naopak porostou – a to nejen těch standardních, ale také nízkonákladových.

Na toalety po dovolení

Největší nízkonákladovky v Evropě Ryanair plánují měřit pasažérům teplotu a vyžadovat nošení roušek. To ale není vše – ve vyjádření společnosti také stojí, že cestující nebudou moci stát frontu na toalety. Nejprve budou muset požádat posádku o dovolení. Zda se tento plán uskuteční, však nebude záviset na vedení společnosti, ale na tom, jak se budou v Evropě uvolňovat cestovní omezení.

V Evropské unii si cestovní omezení nastavuje každý stát. Velká Británie, která společenství k 1. únoru opustila, je ale v regionu důležitým dopravním uzlem. Pro ty, kteří do země vstoupí, Londýn plánuje zavést dvoutýdenní karanténu, připomíná agentura Bloomberg. Podle tamního ministra zdravotnictví Matta Hancocka je navíc nepravděpodobné, že Britové letos budou trávit dovolenou v zahraničí.

O'Learyho „neuvěřitelné ceny“

Michael O'Leary ovšem prokázal nezdolný optimismus, i pokud jde o jiné sektory. Odborník na letectví totiž předpokládá, že turisty čeká to nejštědřejší období za posledních několik let. Věří, že proto, aby se aerolinky znovu postavily na nohy a vybojovaly svou pozici na silně konkurenčním trhu, budou letenky prodávat za velmi příznivé ceny.

V rámci boje o přežití se pak k výprodejům připojí i hotely a letní letoviska. „Zákazníci dostanou možnost létat a ubytovat se za neuvěřitelné ceny. Bude trvat minimálně rok až dva, než se cenová politika dostane do stavu před pandemií,“ sdělil šéf Ryanairu během videokonference pořádané britskými Financial Times.

Padlo na ní i několik velmi sebevědomých výroků. O'Leary například plánuje soupeřit i s leteckými dopravci světového formátu včetně Lufthansy nebo Air France. Šéf Ryanairu se také postavil proti přijímání státní podpory v době koronavirové krize. Společnosti, které o finanční injekci požádaly, jsou podle jeho slov „feťáci státní podpory“. Jediné, co úspěšný ředitel považuje za přijatelné, je finanční podpora zaměstnaneckých mezd, vše ostatní je podle něj zbytečné. „Například společnost Alitalia v podstatě 75 let nevykázala zisk a teď dostane tři miliardy eur. To je absurdní,“ pohoršoval se O'Leary.

„Nakonec vyhraje ten, kdo bude mít nejvíce cenově dostupných letů do nejvíce zemí. A to budeme my,“ zakončil konferenci.

Reklama

Doporučované