Hlavní obsah

Šéf Samsungu je ve vazbě. Má na krku miliardový úplatek v korupčním skandálu prezidentky

Šéf firmy Samsung Group je ve vazbě.

 

Reklama

Společnost podle žaloby vyplatila prezidentčině důvěrnici úplatky v hodnotě téměř jedné miliardy korun.

Článek

Po lednovém neúspěchu, kdy žalobce žádal o vydání zatykače na šéfa firmy Samsung Group, jihokorejský soud tento týden poslal I Če-jonga do vazby. Bude vyšetřován v souvislosti s korupčním skandálem, jenž vedl k sesazení korejské prezidentky Pak Kun-hje.

Kromě toho, že měla firma za různé výhody vyplatit prezidentčině důvěrnici Čche Son-sil úplatky v hodnotě 36,42 milionu dolarů (bezmála jedna miliarda korun), je I Če-jong obviněn i ze zatajování zisku z kriminální činnosti. Šéf firmy, známý i jako Jay Y. Lee, vede celý konglomerát Samsung Group od května 2014. Zároveň je i místopředsedou dceřiné společnosti Samsung Electronics.

Podle agentury Reuters soud také oznámil, že zamítl vydání zatykače na generálního ředitele dceřiné firmy Samsung Electronics Pak Sang-čina.

Jihokorejskou prezidentku Pak Kun-hje v prosinci kvůli korupčnímu skandálu dočasně odvolal parlament. O jejím dalším setrvání ve funkci definitivně rozhodne ústavní soud, který už začal záležitost projednávat. Důvodem odvolání prezidentky je její kontakt s důvěrnicí Čche Son-sil, která zřejmě dostala možnost zasahovat do státních záležitostí, ačkoli neměla žádnou oficiální funkci. Přítelkyně hlavy státu čelí i podezření, že s využitím svých vazeb na prezidentku nutila jihokorejské firmy, aby darovaly peníze nadacím, které ona sama řídila.

Připomeňte si ve videu korupční případ jihokorejské prezidentky.

Reklama

Doporučované