Hlavní obsah

Šéf Senátu: Je evidentní, že Zeman není zdráv. Chceme zprávu od konzilia

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Reklama

Předseda Senátu Miloš Vystrčil zvažuje, že se Senát bude ptát Hradu na zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana. Podle Vystrčila je to důležité vědět i kvůli úloze prezidenta po volbách. Řekl to v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Článek

Podle šéfa Senátu Miloše Vystrčila je evidentní, že prezident Miloš Zeman není úplně zdravý. Nasvědčuje tomu jeho pracovní program, který označil Vystrčil za velmi řídký a časově nenáročný.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy předseda Senátu řekl, že se možná uchýlí i k žádosti o informace ohledně zdravotního stavu prezidenta. Sám ale druhým dechem dodává, že informování o zdraví je dobrovolné a není cesta, jak k tomuto kroku prezidenta Zemana donutit.

Jste připraven zeptat se Hradu na zdraví prezidenta Miloše Zemana?

Pan prezident byl v poslední době několikrát hospitalizován, oni tomu říkají rekondiční pobyty. Je evidentní, že není úplně zdráv nebo že má zdravotní problémy. Považuji za správné, aby byla veřejnost ještě před tím, než pan prezident vstoupí do jednání o vládě, informována o jeho zdravotním stavu nějakým lékařským konziliem nebo souborem lékařů. Ti by řekli, že prezident je zdráv a je v kondici a není žádný problém, aby jednání absolvoval či koordinoval. Věřím tomu, že to stejně vnímá i pan prezident a jeho okolí, protože je pro všechny důležité, jak vláda bude fungovat a zda se jednání podaří.

A vy očekáváte, že se něco takového stane?

Předpokládám, že nějaká informace v podobě, kterou si zvolí Kancelář prezidenta republiky, bude veřejnosti poskytnuta. Senátor Pavel Fischer říkal, že bychom měli zvážit, zda nelze uplatnit článek 66 Ústavy. Ale to jsme jako komise pro ústavu nedoporučili. V tom usnesení je na konci napsáno, že právní řád neukládá prezidentovi ani jiným vrcholným ústavním činitelům, aby informovali veřejnost nebo sebe navzájem o svém zdravotním stavu. Nezbývá než se spoléhat na dobrovolnou činnost, což nemusí být příliš efektivní vzhledem k předpokládané nechuti funkcionáře připustit, že na svou funkci již nestačí. Přesto komise považuje za správné neopomenout možnost se na prezidenta republiky obrátit.

A obrátíte se na prezidenta?

Pokud by situace byla zamlžená, nebylo by vlastně jasné, jak to s prezidentem je, tak nevylučuji, že bychom se obrátili na Kancelář prezidenta republiky s žádostí o informaci, jak to vypadá se zdravotním stavem prezidenta. Oni ale nemusí odpovídat, nemusí dávat jakoukoliv zprávu. Neříkám to proto jako možnost, ke které bych příliš inklinoval nebo která by mi byla příjemná. Daleko raději bych byl, kdyby prezident – vědom si vážnosti své pozice – informoval o tom, jaké jeho zdraví je. Věřím tomu, že bude v kondici a že jednání bude moci vést bez problémů. Ale je dobré vzhledem k historii a k hospitalizacím, aby to řekl odborník nebo skupina odborníků.

Jakou formu by vaše žádost měla? Byl by to dopis vámi podepsaný?

Určitě bych to vzal na komisi, které jsem členem. Tam bych otevřel na základě toho usnesení, jestli si ostatní myslí, že bychom něco takového měli udělat. Řeknu všechny možnosti a nepreferuji žádnou. První je, že si sednu a napíšu dopis. Druhá je, že to bude usnesení komise, které já přepošlu. Třetí je, že to budeme projednávat na plénu a potom to bude usnesení Senátu. Čtvrtá je, že nebudeme dělat nic, protože se to vše vyjasní.

Do kdy budete čekat, do voleb?

Do voleb určitě. Teď přeháním, ale pokud by se ukázalo, že najednou pan prezident začal vystupovat na veřejnosti, měl jednu schůzku za druhou, všechno by fungovalo a bylo vidět, že je ve standardním pracovním režimu, tak se nakonec ani ptát nebudeme, i když konzilium nevystoupí. Ale pokud by to bylo tak, že jeho vystoupení jsou minutová, je evidentní, že schůzky jsou velmi řídké nebo se téměř nekonají a mezi tím jsou rekondiční pobyty, tak potom si myslím, že situace je úplně jiná. Jeho počet vystoupení je velmi řídký, velmi krátký a časově omezený.

Jaký na vás dělá dojem celá ta situace?

Moc mu přeji, aby byl v kondici. Ale v tuto chvíli to není tak, že by byl ve standardním pracovním režimu, to je snad zřejmé. Nechci být ten, kdo za každou cenu tlačí. Jde o veřejného činitele, není to jen vaše soukromá věc, jestli jste, nebo nejste zdráv.

Reklama

Doporučované