Hlavní obsah

Šéf Senátu Štěch: Nejde o Pocheho, ale o snahu ponížit ČSSD. Někteří si přejí koalici ANO, SPD a KSČM

Štěch je pro odstoupení od dohody ČSSD s ANO.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Prezident Miloš Zeman trvá na tom, že europoslanec Miroslav Poche je jako kandidát na ministra zahraničí neakceptovatelný. Sociální demokraté ustoupit nechtějí.

Článek

„Pan Poche byl jako kandidát včas zveřejněn. Není kam ustupovat. Bylo jasně řečeno, že si strany budoucí koalice nebudou kandidáty kádrovat,” řekl v rozhovoru pro Seznam předseda Senátu a Pocheho stranický kolega Milan Štěch. „Nemůžeme se nechat vydírat. Pánové Ovčáček nebo Filip by neměli diktovat, kdo ve vládě smí být a kdo ne,“ dodal.

Podle Milana Štěcha je skutečná podstata odmítání europoslance Miroslava Pocheho jinde než u samotného jména. „Myslím, že o osobu Miroslava Pocheho nejde. Jde o další pokus, jak sociální demokracii ponížit,” řekl. Obstrukce v posledních fázích jednání o nové vládě podle něj svědčí o „přání určitých lidí“, aby vznikla koalice ve složení ANO, SPD a KSČM.

„Ať koalici ANO, SPD a KSČM, která už funguje, přiznají. Bude to fér hra i vůči občanům,” dodal Štěch.

Podle něj už navíc není, o čem by hnutí ANO a sociální demokraté mohli dále vyjednávat. „Vláda buď vznikne, nebo nevznikne,“ řekl. Sám se ve vnitrostranickém referendu o případném vstupu do vlády s hnutím ANO Andreje Babiše vyslovil proti.

Reklama

Doporučované