Hlavní obsah

Prezident není schopen vykonávat funkci, řekli jeho lékaři

Tisková konference předsedy Senátu Miloše Vystrčila.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Předseda Senátu Miloš Vystrčil na tiskové konferenci citoval z dopisu Ústřední vojenské nemocnice. Podle lékařů není prezident Miloš Zeman schopen v současnosti vykonávat funkci.

Článek

Předseda Senátu Miloš Vystrčil svolal tiskovou konferenci, na které oznámil základní informace o zdravotním stavu Miloše Zemana.

Vystrčil v pondělí obdržel zprávu od Ústřední vojenské nemocnice, kde je Zeman od minulé neděle hospitalizován. Přes den se poradil s právníky a zprávu ukázal vedení Senátu.

„Dle názoru nemocnice není Miloš Zeman v současné době ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Dle názoru nemocnice je vzhledem k charakteru základního onemocnění dlouhodobá prognóza hodnocena jako krajně nejistá a tím i možnost návratu k výkonu povinností v následujících týdnech je hodnocena jako málo pravděpodobná,“ uvedl Vystrčil.

„Se stanoviskem ÚVN Praha na zdravotní stav prezidenta republiky byl ve středu 13. 10. brzy dopoledne seznámen kancléř Vratislav Mynář, rovněž ho dostal v písemné podobě,“ dodal předseda Senátu.

O den později přitom Zemana navštívil předseda Sněmovny Radek Vondráček a později uvedl, že s prezidentem hovořil, ten prý vtipkoval a podepsal mu dokument ke svolání Sněmovny. „Já z toho vyvozuji, že 14. 10. pan vedoucí kanceláře prezidenta republiky vedl pana předsedu Vondráčka k panu prezidentovi, tak už věděl, že prezident dle názoru nemocnice ze zdravotních důvodů není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti,“ okomentoval to Vystrčil.

Zítra se sejde ústavní komise Senátu a bude se radit, co dál. Zda například bude aktivovat článek 66 Ústavy, který dočasně prezidenta zbavuje pravomocí. „Když si vezmete do úvahy, co jsem tady přečetl, jiná možnost bohužel nepřichází do úvahy, že se musíme bavit o tom, kdy a jak aktivujeme článek 66 Ústavy,“ dodal předseda Senátu.

Zúčastnění senátoři uvedli, že je nezbytné se zabývat aktivací článku 66, část z nich rovnou avizovala, že zvednou ruku pro. „Ten dopis a jeho vyznění nedává jinou možnost,“ uvedl senátor Jiří Drahoš.

V pondělí odpoledne vystoupil také hradní kancléř Vratislav Mynář, o prezidentově zdraví ale nic neřekl. Pouze zaútočil na Vystrčila, jehož kroky označil za mediální hru a pokrytectví.

Reklama

Doporučované