Hlavní obsah

Šéf Senátu: Zeman asi nemá pod kontrolou, co dělají jeho úředníci

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Předseda Senátu Miloš vystrčil požaduje po Ústřední vojenské nemocnici, aby sdělila prognózu prezidentovy zdravotní kondice.

Reklama

Miloš Zeman by za normálních okolností postupoval jinak, myslí si předseda horní komory parlamentu Miloš Vystrčil.

Článek

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) trvá na tom, že horní parlamentní komora oprávněně žádá Ústřední vojenskou nemocnici, aby informovala o vyhlídkách zdravotního stavu prezidenta Miloše Zemana.

Prezidentská kancelář, u které šéf Senátu se stejnou žádostí neuspěl, totiž podle Vystrčila nejedná podle Zemanovy vůle.

„Já jsem přesvědčený, že některé věci, kdyby je mohl mít pan prezident úplně pod kontrolou, tak by je nedělal. Že by třeba tím způsobem, jak dnes Kancelář prezidenta republiky informuje, neinformovala,“ řekl Vystrčil v televizi Prima.

„Mám pochybnosti o tom, jestli skutečně všechny ty věci, které dnes Kancelář prezidenta republiky o panu prezidentovi říká, nebo jak informuje, jestli on o tom všem ví. Já k němu mohu mít tisíce výhrad, ale zdá se mi, že tohle není jeho styl a že takto on by se nechoval,“ dodal Vystrčil.

Senát se toto pondělí na prezidentskou kancelář obrátil s žádostí o informaci, zda je prezident Zeman způsobilý vykonávat svůj úřad. Kancelář vedená Vratislavem Mynářem zatím neodpověděla. Předseda Senátu se proto v pátek obrátil přímo na vedení Ústřední vojenské nemocnice.

Využití ústavního článku, podle kterého mohou prezidentské pravomoci přejít na jiné ústavní činitele včetně šéfa Senátu, by podle Vystrčila mohlo přijít na řadu až po 8. listopadu, kdy se poprvé sejde nově zvolená Poslanecká sněmovna.

Postup prezidentské kanceláře vyvolal v posledních týdnech vlnu kritiky. Úřad až do nedávných voleb do Poslanecké sněmovny zamlčoval, že je Zeman vážně nemocný, naopak vypouštěl informace o jeho dobré kondici. Zároveň odmítá sdělit podrobnosti o Zemanově diagnóze s odvoláním na to, že si to prezident nepřeje. Právě Zeman přitom před třemi lety uvedl, že veřejnost by měla znát podrobnosti o zdraví hlavy státu.

Vstřícný přístup k Zemanově týmu má naopak dosluhující předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO). Ten prezidenta ve čtvrtek navštívil, aby si od něj převzal dekret o svolání nové sněmovny. Po návštěvě Vondráček řekl, že s ním Zeman vtipkoval a že je zcela schopen vykonávat svoji prezidentskou funkci. Ústřední vojenská nemocnice však reagovala kritickým prohlášením, že o Vondráčkově návštěvě nebyl informován Zemanův ošetřující lékař.

Vztahy mezi prezidentem a Senátem jsou dlouhodobě napjaté. Zemanovi vadila například podpora Tchaj-wanu ze strany senátorů, která rozhněvala vládu komunistické Číny. Prezident v minulosti vícekrát řekl, že by si přál zánik horní komory.

Reklama

Doporučované