Hlavní obsah

Šéf severokorejské diplomacie je na návštěvě Švédska, má tam jednat o historické schůzce KLDR a USA

Severokorejský ministr zahraničí ve čtvrtek navštívil Švédsko.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Severokorejský ministr zahraničí Ri Jong-ho má ve Švédsku jednat o historické schůzce USA a KLDR. Do země přiletěl už ve čtvrtek. O jednání bude Švédsko informovat v průběhu dne.

Článek

Do Švédska ve čtvrtek přímým letem z Pekingu přicestoval na dvoudenní návštěvu severokorejský ministr zahraničí Ri Jong-ho, informovala agentura Reuters. V pátek má na utajeném místě jednat se švédskou ministryní zahraničí Margot Wallströmovou o možnostech snížení napětí na Korejském poloostrově.

Podle švédského ministerstva zahraničí budou Ri Jong-ho a Margot Wallströmová jednat o diplomatickém zastoupení USA, Kanady a Austrálie prostřednictvím Švédska a také o bezpečnostní situaci na Korejském poloostrově. Švédské ministerstvo má o průběhu rozhovorů informovat v pátek večer.

„Pokud klíčoví hráči chtějí, aby Švédsko hrálo v tomto procesu nějakou roli, aby rozhovory zprostředkovalo, aby fungovalo jako nějaký kontakt, pak jsme připraveni,“ řekl švédský premiér Stefan Löfven. „Neměli bychom být ale naivní a domnívat se, že Švédsko tyto problémy vyřeší,“ dodal.

Pchjongjang po sérii jaderných a raketových zbrojních testů podnikl od začátku letošního roku řadu diplomatických kroků. Severokorejský vůdce Kim Čong-un by se měl v dubnu a v květnu sejít s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem a šéfem Bílého domu Donaldem Trumpem. Místo a datum historického summitu USA-KLDR zatím není známo.

Spojené státy a Severní Korea nemají diplomatické vztahy, americké zájmy v Pchjongjangu zastupuje právě Švédsko.

Jako jedno z možných neutrálních míst pro setkání analytici zmiňují i Švédsko, ačkoli pravděpodobnější lokalitou se jeví mírová vesnice Pchanmundžom v demilitarizovaném pásmu mezi oběma Korejemi.

Kim Čong-un ale zatím ani oficiálně nepotvrdil, že je připraven se s Trumpem sejít. O severokorejském postoji informovali v Bílém domě členové jihokorejské delegace, kteří předtím se severokorejským diktátorem hovořili.

Reklama

Doporučované