Hlavní obsah

Šéf slovenské policie: Spolu s těly obětí jsme na místě našli i nevystřelené nábojnice

O vyšetřování vraždy Jána Kuciaka mluvil slovenský policejní prezident Tibor Gašpar.Video: AP, Seznam Zprávy

 

Reklama

Z vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka se stává celoevropské téma. Přesně to, co jeho vrahové nechtěli, napsal Die Welt.

Článek

Způsob, jakým byl zavražděn slovenský investigativní novinář Ján Kuciak, měl být varováním pro ostatní žurnalisty, kteří píší o věcech, jež se někomu nelíbí. Je o tom přesvědčen německý deník Die Welt.

„Vedle těl zavražděných položili vrahové projektily smrtících kulek. Mělo to být varování. Varování dalším novinářům, kteří píšou něco, co se určitým lidem nelíbí,” uvedl Die Welt již včera. Naráží tak na počáteční spekulace slovenských médií, že okolo dvojice těl byly vyskládány náboje jako vzkaz od mafie, což už ale dříve popřel šéfredaktor portálu Aktuality.sk Peter Bárdy.

Policejní prezident Tibor Gašpar Seznamu ale potvrdil, že na místě se kromě použitých nábojnic našly i nevystřelené náboje. Nechtěl však spekulovat, jestli se jedná o mafiánskou vraždu. Policie podle něj vše vyhodnocuje.

Jedním z mála útěšných aspektů této tragédie je to, že řada evropských médií nyní zveřejnila nedokončené Kuciakovy texty o činnosti italské mafie na Slovensku. „Stal se tak pravý opak toho, co vrazi zřejmě chtěli: Rešerše a jejich výsledky nejsou potlačeny, ale maximálně šířeny. Pravděpodobnost, že díky tomu budou vrazi a jejich machinace odhaleni, výrazně stoupla,” míní Die Welt.

Pieta i protesty

Ve více než desítce měst na Slovensku a rovněž v zahraničí se odpoledne budou konat shromáždění na památku novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové. Na východním Slovensku se také uskuteční poslední rozloučení s Kušnírovou.

Pietní shromáždění do Bratislavy a dalších měst po celé zemi svolali občanští aktivisté. Na akci ve slovenské metropoli vystoupí s projevem například novináři.

Rozhovor s Pavlínou Nečáskovou, redaktorkou ČRo o chystaných pietních akcích.Video: Seznam Zprávy

Poslanec vládní strany ji opustil

Slovenská koalice premiéra Roberta Fica přišla ve sněmovně o jednoho poslance, v Národní radě si ale nadále udrží těsnou většinu. Poslanec Igor Janckulík oznámil odchod z poslaneckého klubu vládní strany Most-Híd, v parlamentu bude působit jako nezařazený poslanec. Své rozhodnutí oznámil v souvislosti s prací zavražděného novináře Jána Kuciaka, který ve svém nedokončeném článku mimo jiné upozornil na vazby spolupracovníků premiéra Fica na italské podnikatele spojované s mafií.

„Považuji za nepřípustné, aby lidé na nejvyšších a citlivých postech měli spojení s mimořádně pochybnými osobami, které jsou důvodně podezřelé z napojení na mafii,” napsal Janckulík na sociální síti.

Koalice stran Směr-sociální demokracie (Směr-SD), Slovenské národní strany a Most-Híd bude mít ve 150členné sněmovně nově 78 poslanců. Při hlasování sněmovny koalici obvykle podporuje i několik nezařazených zákonodárců.

Podnikatelské vazby na zmiňované Italy měli v minulosti tajemník bezpečnostní rady státu Viliam Jasaň a hlavní státní poradkyně Mária Trošková. Oba ve společném prohlášení tento týden oznámili, že do vyšetření kauzy dočasně opustili své posty na úřadu vlády.

Kvůli vraždě novináře Kuciaka ve středu oznámil rezignaci ministr kultury a někdejší místopředseda Směru-SD Marek Maďarič. Most-Híd zase vybídl k rezignaci ministra vnitra Roberta Kaliňáka, který je současně místopředsedou Ficova Směru-SD.

Slovenská vládní strana Most-Híd žádá rezignaci ministra vnitra Roberta Kaliňáka a doplnění vyšetřovacího týmu o experty ze zahraničí. Jeho odchod požaduje i opozice.

Reklama

Doporučované