Hlavní obsah

Šéf Sněmovny ke zlevnění jídla pro poslance: Je to zase nějaká politika

Radek Vondráček a Ivan Bartoš ke zlevnění jídla ve Sněmovně.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Radek Vondráček a Ivan Bartoš se shodli na tom, že zlevnění jídel v Poslanecké sněmovně nebylo dobrým krokem. Piráti v únoru prosadili navýšení cen tak, aby lépe připomínaly realitu za zdmi Sněmovny. Komise pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny nyní ceny posunula zase o něco níž.

Článek

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) a lídr České pirátské strany Ivan Bartoš se rozmluvili o snížení cen ve Sněmovně. Shodli se, že to nebyl dobrý nápad.

„Já to opravdu znám jenom z médií,“ tvrdil předseda Poslanecké sněmovny Vondráček a dodal: „Přemýšlím, jestli byl dobrý nápad svěřovat to poslancům v komisi pro činnost Poslanecké sněmovny. Původně ten návrh na zdražení vyšel přímo z kanceláře, ze Sněmovny, že by se měly ty marže trošku přiblížit. Myslím, že to byl krok správným směrem.“

Duel: šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) proti Ivanu Bartošovi (Piráti)Video: Martina Spěváčková

V únoru prosadila Česká pirátská strana navýšení cen. Ty se kalkulují z nákupní ceny potravin bez DPH, ke které bývala připočtena přirážka pět procent, což drželo cenové poměry ve Sněmovně dole. Po zmíněném návrhu Pirátů byla přirážka zvýšena na 50 procent.

„Teď si to zase poslanci o deset procent snížili,“ vysvětluje Vondráček, co posunulo ceny jídla zase o něco níž. „Možná jsme se měli zamyslet nad tím, že se to mělo řešit striktně v rámci nějakých struktur Sněmovny. Dalo se to k dispozici poslancům a už je to zase nějaká politika.“

Předseda Pirátů Bartoš popsal, jak došlo k únorové cenové revoluci. „Příjmy poslanců jsou takový slepenec různých netransparentních věcí, kde se něco daní, něco je koeficientem, něco jsou náhrady, které se nedaní. Jedna z těchto věcí je cenová politika Sněmovny, která nebyla moc realistická vzhledem k okolním cenám. My jsme tenkrát navrhli, že by se to mělo srovnat. Možná i s takovým humorným nádechem, aby poslanci, kteří tam tráví hodně času, viděli realitu, kolik to dneska stojí. Ceny se o něco zvedly, bylo to nějakým způsobem přijato.“

Pirátská snaha o realistické ceny obědů ale narazila na tuhý odpor poslanců. „Zničehonic se na té komisi pro práci Poslanecké sněmovny rozhodli, že to zase sníží. Náš Pirát (František) Elfmark se jako jediný ptal ,proč’,“ položil Bartoš takřka filozofickou otázku.

S informací o zlevnění jídel v Poslanecké sněmovně přišel server Novinky.cz. Jako jediný člen hlasoval proti návrhu Komise pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny pirátský poslanec František Elfmark.

Kateřina Valachová (ANO) má naopak pro novou cenovou politiku pochopení. „Pokud poslanci jsou v Poslanecké sněmovně 12 až 14 hodin denně, je spravedlivé, aby měli možnost najíst se za ceny jako jiní zaměstnanci v rozmezí 80 až 100 korun,“ řekla Seznamu Valachová, která se prý hlasování v komisi zdržela.

Reklama

Doporučované