Hlavní obsah

Šéf Sněmovny propojil politickou a advokátní praxi: „Zabil jsem dvě mouchy jednou ranou,“ říká

Podívejte se, jak hospodaří šéf Sněmovny doma v Kroměříži. Video z pořadu Šťastné pondělí.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Poslanecké náhrady, které Radek Vondráček z ANO dostává na kancelář a asistenta, směřují k jeho kolegům z advokátní praxe.

Článek

V centru Kroměříže na Masarykově náměstí najdete na jedné adrese dva Radky Vondráčky.

Už stříbrná cedule u vstupních dveří ukazuje, že v prvním patře sedí poslanec Vondráček, ve druhém patře pak Vondráček advokát.

Šéf Poslanecké sněmovny a zároveň místopředseda vládního hnutí ANO tady pod jednou střechou spojil politiku a své podnikání – právnickou praxi.

Paradoxně to byl zrovna pětačtyřicetiletý politik ze Zlínského kraje, kdo sliboval nastolení nové politické kultury a opakovaně volá po transparentnosti. „My si přece nemůžeme z té Sněmovny dělat to, že jednou vystupuji jako právník, jednou vystupuji jako soukromá osoba, jednou vystupuji jako člen hnutí,“ prohlásil například minulý týden.

Vondráček si pronajal poslaneckou kancelář v domě rodičů svého partnera z advokátní kanceláře Tomáše Opatrného. Ten je mimochodem šéfem kroměřížské buňky hnutí ANO a městským zastupitelem.

Rodině Opatrných posílá Sněmovna za pronájem 23 500 korun měsíčně.

Na dveřích pak visí cedulka: „Pokud během úředních hodin nebude v kanceláři poslance nikdo k zastižení, informujete se laskavě v advokátní kanceláři Vondráček & Opatrný ve druhém patře.“

„Myslím, že je to etické a cenově výhodné. Ten nájem je dobrý,“ nevidí na tom ústavní činitel nic špatného.

Samo hnutí ANO má však svůj morální kodex, kde se hned v prvním bodě píše, že „reprezentant při svém jednání respektuje veřejný zájem a zdrží se jakéhokoliv jednání, které by vedlo k upřednostnění osobního prospěchu jeho nebo osob jemu blízkých.“

Kromě pronájmu kanceláře je tu ještě jedna věc, kde předseda Sněmovny politiku a podnikání propojuje – poslaneckého asistenta si Vondráček udělal z Miroslava Michajloviče, právníka ze své advokátní kanceláře. Za to mu náleží od Sněmovny 40 tisíc korun měsíčně.

„Nějak jsem to vyřešil, že jsem zabil dvě mouchy jednou ranou,“ vysvětluje předseda dolní parlamentní komory. „Jinak bych musel složitě hledat někoho, komu mohu věřit, v tom regionu to není zas tak jednoduché.“

Vondráček není mezi 200 poslanci jediný, jehož hospodaření s takzvanými poslaneckými náhradami připomíná malou domů. Jde o peníze, které kromě platu politici dostávají třeba na kancelář ve svém regionu, asistenta, benzin nebo expertní posudky.

I když je na něj coby šéfa Sněmovny upřena v tomto ohledu větší pozornost, Radek Vondráček odmítá, že by si hospodaření své kroměřížské advokátní kanceláře vylepšoval erárními penězi.

„Je to naprosto čisté, já si to hlídám. Opravdu.“

Reklama

Doporučované