Hlavní obsah

Šéf společnosti Nokia odstoupí. O post ho připravily 5G sítě

Foto: Profimedia.cz

Šéf společnosti Nokia Rajeev Suri.

Reklama

Šéf společnosti Nokia Rajeev Suri na konci srpna odstoupí z funkce, nahradí ho Pekka Lundmark, který teď řídí energetickou skupinu Fortum a už dříve pro Nokii pracoval. Oznámil to dnes finský podnik, který je významným světovým dodavatelem zařízení pro telekomunikační sítě.

Článek

Agentura Bloomberg uvedla, že Suri (52), který ve firmě působí 25 let, neobstál v konkurenci budování nastupujících mobilních sítí páté generace (5G).

Nokia v 5G zaostává za švédským Ericssonem a čínským technologickým gigantem Huawei Technologies. Finská společnost se potýká s problémy při vývoji vlastních čipových sad, a byla tím pádem nucena kupovat dražší alternativy. To vedlo k vyšším nákladům a nižším ziskům.

Loni v říjnu Nokia rozladila investory, když pozastavila výplatu dividend a zhoršila výhled. Za jediný den její akcie spadly o 23 procent. Za posledních 12 měsíců společnost ztratila zhruba třetinu své tržní hodnoty.

Minulý týden nicméně akcie Nokie zpevnily po zprávě Bloombergu, že firma zvažuje prodej části aktiv a přemýšlí o fúzích. Zdroj agentury Reuters ale uvedl, že se zpráva nezakládá na pravdě. Nokia se k věci nevyjádřila.

Nokia

Nadnárodní společnost se sídlem ve finském Espoo.

Byla založena roku 1865 Fredrikem Idestamem ve městě Nokia nedaleko Tampere jako papírna. Později začala vyrábět i gumárenské výrobky. Po druhé světové válce rozšířila svou výrobu o telefonní a telegrafní kabely. V 70. letech minulého století pronikla na trhy telekomunikační elektroniky.

Dceřiná společnosti Nokia Solutions and Networks je největším světovým producentem infrastruktury pro telekomunikační sítě.

V letech 1998–2011 byla největším světovým výrobcem mobilních telefonů. Nedokázala však zareagovat na nástup nových chytrých telefonů a svou pozici vedoucího světového výrobce mobilních telefonů postupně zcela ztratila.

Zdroj: Wikipedia

Lundmark (57) vede Fortum od roku 2015. V letech 1990 až 2000 zastával vysoké manažerské posty v Nokii. Působil například ve vedení strategie a obchodního rozvoje v divizi Nokia Networks.

Než nastoupil do energetické společnosti Fortum, pracoval Lundmark deset let pro finského výrobce jeřábů Konecranes. V čele Fortumu zahájil proces převzetí kontroly nad německým rivalem Uniper.

Reklama

Související témata:

Doporučované