Hlavní obsah

Šéf společnosti Walt Disney předává kormidlo. Z firmy udělal obra

Foto: Profimedia.cz

Iger patří k nejvlivnějším postavám Holywoodu. Svého vlivu se však ještě zdaleka nevzdává.

Reklama

Šéf společnosti Disney Robert Iger oznámil, že opustí post šéfa. Za jeho působení se tržní hodnota podniku až zpětinásobila. Získal Pixar, Marvel nebo Lucasfilm a koupil i podíly ve firmách, se kterými se kdysi Disney přetahoval o diváky.

Článek

Když v roce 2000 přišel americký podnikatel Robert Iger do společnosti Disney, předvídali mnozí továrně na dětské filmy postupné umírání na „internitidu“. Ukázalo se však, že se legendární studio dokázalo s atakem videí na webu nejen solidně popasovat, ale v roce 2019 se dokonce rozhodlo internet osedlat.

Iger se totiž rozhodl, že společnost rozkročí do co nejvíce oblastí. Riskantní strategie, u které reálně hrozilo, že se z Disney stane neřiditelný moloch, ale zabrala. Díky akvizicím studií Pixar, Marvel Entertainment a Lucasfilm dokázal sáhnout na kasovní trháky jako jsou Coco, Toy Story, V hlavě, Avengers, Ant-man, Spider-Man nebo legendární Star Wars. A nejde jen o příjmy z lístků v kině, ale o celý byznys spojený se slavnými snímky.

Dokázal také získat dřívější konkurenty, se kterými společnost Disney soupeřila o dětský smích a zábavu dospělých. Na konci roku 2019 se studiu podařilo odkoupit většinu aktivit společnosti 21st Century Fox s některými televizními stanicemi a filmovými studii 20th Century Fox.

A k minulému roku se váže i další výrazný krok, Disney se rozhodla skočit do byznysu online streamované produkce, kde se bude o přízeň diváků přetahovat s Netflixem a HBO. Služba Disney+ už dokázala přilákat bezmála 30 milionů platících.

„Jen za posledních 12 měsíců se společnost stala mnohem komplexnější, než bývala,“ zhodnotil své působení Iger. Z firmy neodchází, obsadil důležitou pozici výkonného předsedy firmy a do konce příštího roku bude dohlížet na její „kreativní úsilí“. Trhy překvapivou zprávu o výměně v čele více než 200miliardového zábavního impéria příliš neocenily, akcie spadly o dvě procenta. Investoři totiž Igerovi věřili, za 15 let je dokázal přesvědčit, že firmu provede dramatickými změnami bez dopadů.

Otázkou zůstává, jaký bude další cíl v očích filmového giganta a jakým směrem se vydá nový, v pořadí sedmý šéf Robert Chapek. Ten firmu detailně zná, protože v ní působí od roku 1993 a kromě jiného otevíral zábavní Disney Park v Šanghaji.

Vznik fenoménu

Společnost The Walt Disney založili v roce 1923 bratři Walt a Roy Disneyovi jako animované studio. Do Hollywoodu přivedl Walta Disneyho bankrot jeho předchozí firmy, v budoucí továrně na sny spojil síly se svým bratrem a Walt Disney vytvořil krátký film se jménem Alice's Wonderland, kde kombinoval spojení herečky s animovanými postavami. Po tomto snímku následovaly další animované filmy, poprvé představili první postavičku Šťastného králíka Oswalda.

Nejznámější animovaná postava myšáka Mickeyho vznikla o pět let později, tedy v roce 1928. Objevil se ve vůbec prvním filmu se zvukem, kde hrál hlavní roli. Tím se odstartoval kolotoč filmů s obrovským úspěchem. Následovaly další filmy s myšákem a novými postavičkami. V této době se začala budovat značka a podnik připravený generovat gigantické sumy peněz.

Právě Mickey je symbolem společnosti dodnes. V roce 1929 se založil klub Mickeyho Mouse, studio se přejmenovalo na Walt Disney Productions s ručením omezeným, pod které spadala divize Walt Disney Enterprises – ta sloužila k prodeji a správě licencí k reklamním předmětům.

V období před a během druhé světové války začali bratři pracovat na svém prvním celovečerním filmu. Byla jím Sněhurka a sedm trpaslíků, svého času film s nejvyšším ziskem. Vznikaly ale další animované krátké filmy jako Pinocchio, Fantasia, Dumbo a nebo Bambi.

Boom televize v 50. letech

Produkce se po válce rozšířila o další světoznámé snímky, nejznámější z nich byla Popelka nebo Petr Pan. Rozmach televize umožnil společnosti proniknout do obývacích pokojů. V roce 1954 měl premiéru první pravidelný seriál Disneyland, jenž byl jedním z nejdelších pořadů vysílaných v hlavním vysílacím čase všech dob.

Seriál používal Walt Disney jako ukázku toho, jak by asi mohl vypadat ten pravý Disneyho svět. Ten se široké veřejnosti otevřel v roce 1955 a začal lákat fanoušky z celého světa. Kromě toho však Disney chrlil celovečerní filmy jako Lady a Tramp, Šípková Růženka či 101 dalmatinů. Trhákem 60. let byla muzikálová adaptace Mary Poppins, která vyhrála dokonce pět Oscarů. A v dnešní době se Disney k těmto klasikám vrací a znovu je přetáčí.

Odchod do animovaného nebe

Dětské i dospělé fanoušky zasáhla smrt Walta Disneyho, který zemřel v roce 1966. Vedení podniku převzal jeho bratr, který na počest svého bratra přejmenoval park Disney World na Walt Disney World. O čtyři roky později zemřel i on a společnost převzali bratry zaškolení Donn Tatum, Card Walker a Ronn Miller.

Po převzetí kormidla filmového giganta se začal snižovat zisk. I přes úspěch Robina Hooda nebo Lišáka a psa nešly obchody tak dobře jako dřív. Proto se rozhodli otevřít další zábavní park. To se ukázalo jako správný krok, protože na začátku 80. let tvořily parky 70 procent Disneyho celkových příjmů.

Reklama

Doporučované