Hlavní obsah

Šéf stravenkové firmy: Připravili jsme pro rozjezd hospod 150 milionů

Rozhovor s Danielem Čapkem.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Koronavirová krize dopadá na živnostníky i zaměstnavatele. Ti žádají po státu okamžitou pomoc. Jak nařízenou karanténu snášejí firemní restaurace a stravenkové firmy?

Článek

Společnost Sodexo vidí situaci českého stravování v dobách koronakrize ze dvou úhlů. Provozuje firemní jídelny a zároveň distribuuje firmám stravenky. „U firemního stravování je až čtvrtina restaurací plně uzavřena. Ve zbytku vnímáme až čtyřicetiprocentní propad,“ popisuje ředitel společnosti Sodexo Daniel Čapek.

Firemní restaurace by podle něj zachránila pomoc státu v oblasti mzdových nákladů. „Zachování plné zaměstnanosti v restauracích je priorita. Mzdové náklady v nich tvoří významnou složku,“ upřesňuje.

Ve stravenkovém byznyse je podle něj důležité, aby byla u restaurací zajištěna kontinuita podnikání, jakmile zákaz pomine a jednotlivé podniky se začnou vracet do provozu. „My jsme na tuto podporu vyčlenili fond 150 milionů korun. Ty by měly sloužit jako půjčka, podpora na začátek období, až se vše začne vracet do běžného provozu,“ říká Daniel Čapek.

Padesát milionů by Sodexo chtělo mít připravené už na první období po karanténě. „Pro mnohé podniky bude toto období existenciální,“ upozorňuje.

Dvěma zásadními kroky vládní pomoci podle Daniela Čapka bude, jak rychle úřady zareagují podporou zaměstnaneckých mezd a jak rychle dostanou k podnikatelům avizované úvěry.

Reklama

Doporučované