Hlavní obsah

Šéf sudích Chovanec: Berbr mě neřídí, jsme nezávislí. Hrubeše nechápu, Krondl nebyl vybrán. A video bude

Rozhovor s Jozefem Chovancem.Video: Luděk Mádl

 

Reklama

Napjatou atmosféru kolem nové komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR přechází její předseda Jozef Chovanec s ledovým klidem.

Článek

Po atletické dráze strahovského stadionu Přátelství krouží Královec, Příhoda, Zelinka… Prostě ligoví fotbaloví rozhodčí. Už v pondělí všichni přítomní zvládli pravidlové testy, teď přišla na řadu kontrola jejich fyzické připravenosti.

Zpovzdálí vše sleduje Jozef Chovanec, nový předseda komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR. Bývalý hráč i trenér reprezentačního výběru vystřídal v této roli Michala Listkiewicze, který se po svém dvouletém působení u českých sudích od vedení asociace dozvěděl, že už tu o něj není zájem a může se vrátit do Polska.

Na návrh Ligové fotbalové asociace byl vedením komise pověřen fotbalovou asociací právě Chovanec. A brzy přišly první třecí plochy.

Z dosavadní komise rozhodčích měli změny přečkat Roman Hrubeš a Petr Mlsna. Na prvním jednání komise se Hrubeš zeptal, proč Mlsna schází. „Odpověděl jsem, že je na dovolené. A že navíc nemáme informaci, že už byl do komise kooptován,” vysvětluje Chovanec. Mimochodem, na webu FAČR se ve složení komise rozhodčích neobjevuje Mlsna ani teď – viz zde.

„Když odpovědi dostal, pan Hrubeš se sebral, odešel a od té doby jsem ho neviděl. Moc to nechápu,” kroutil hlavou Chovanec. A dodal, že na českém fotbale mu vadí politikaření.

Roman Hrubeš je expertem na zavádění videa jako pomocníka fotbalových rozhodčích:

Roman Hrubeš. Video: Luděk Mádl

„Nebudu se k věci zatím nijak vyjadřovat,” sdělil Seznamu Roman Hrubeš, který sice (zatím) členem komise zůstává, ale v danou chvíli se na její práci nepodílí. Hrubeš fungoval jako garant zavádění systému videorozhodčího do českého fotbalu. Nehrozí, že by jeho případným odchodem projekt utrpěl? „To vylučuji. Podporu videu jsem ligovým klubům garantoval i já,” reaguje Chovanec.

Na otázku, proč se z listiny delegátů vytratilo jméno Václava Krondla, dalšího z Listkiewiczových kolegů, Chovanec suše odvětil: „Protože zkrátka byli vybráni tito ligoví delegáti a pan Krondl mezi nimi nebyl.”

Není tajemstvím, že Listkiewiczova komise nebyla vůbec po chuti dalšímu bývalému rozhodčímu Romanu Berbrovi, nyní místopředsedovi FAČR.

Chovanec však odmítl teze, že by měl Berbr na jeho jednání jakýkoli vliv. „Jsme nezávislá komise,” zdůraznil Chovanec.

Na listinu ligových rozhodčích se z Chovancova rozhodnutí vrací Zdeněk Vaňkát, kolem kterého se rozvinula negativní publicita v létě 2013. Tehdy se v divizním utkání Rokycany-Roudné na poslední chvíli měnila nominace sudích. A výkonem těch nových, zejména hlavního arbitra Vaňkáta, byla Malše Roudné notně roztrpčena.

Tři červené karty, udělované zejména za protesty, vedly po zraněních k tomu, že utkání ani nebylo dohráno kvůli sníženému počtu hráčů na hřišti. Podobně jako Roudnému se o stejném víkendu „dařilo” co do počtu inkasovaných červených karet i dalším klubům, které krátce předtím poskytly Markétě Haindlové takzvanou nominaci do blížící se volby do funkce předsedy FAČR.

Zdeněk Vaňkát o kontroverzích spojených s jeho osobou hovořil i na Seznamu:

Rozhovor se Zdeňkem Vaňkátem.Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

Zdeněk Vaňkát veškerá obvinění z manipulace odmítá. Pár týdnů po utkání se tehdy Vaňkát propracoval z třetiligové listiny na prvoligovou. Vypadl pak z ní, když byl obžalován z údajné spoluúčasti na pokusu vykrást vilu pražského politika Rudolfa Blažka. Soud ho však obžaloby již pravomocně zbavil. A tak se Vaňkát rozhodl, že se do ligy zase vrátí.

A stalo se. Na strahovském semináři se objevil, ale neběhal. „Dělali mi artroskopickou operaci, testy budu muset splnit v nejbližším termínu,” vysvětloval.

Reklama

Související témata:

Doporučované