Hlavní obsah

Šéf TOP 09 Pospíšil nebude znovu kandidovat na předsedu strany, podpoří Pekarovou

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Reklama

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil nebude na podzim obhajovat post v čele strany, oznámil to na svém facebookovém profilu. Seznamu potvrdil, že je připraven ve stranických primárkách podpořit první místopředsedkyni strany Markétu Pekarovou Adamovou.

Článek

Podle Pospíšila by TOP 09 mohlo prospět, kdyby ji vedla žena. „Toto rozhodnutí vítám. Ve chvíli, kdy se paní Pekarová rozhodne kandidovat na předsedkyni TOP 09, tak já kandidovat nebudu a jsem připraven ji v její kandidatuře podporovat," řekl Pospíšil ve vysílání Televize Seznam.

Pekarová tvrdí, že chce restartovat stranu. Nové vedení strany by si podle ní mělo rozdělit úkoly v rámci takzvaného Plánu pro Česko a v regionech ho představit lidem. Pilíři plánu má být podle Pekarové Adamové ochrana přírodních zdrojů, ukotvení Česka v EU, včetně přijetí eura, a návrat důvěry lidí k tradičním stranám stojícím proti populismu, extremismu a oligarchickému řízení státu.

Vedle Pekarové Adamové zatím ohlásil kandidaturu pouze místopředseda strany a senátor Tomáš Czernin, kterého podporuje čestný předseda strany Karel Schwarzenberg a předseda poslaneckého klubu Miroslav Kalousek. Volební sněm TOP 09 se bude konat 23. a 24. listopadu.

Czernin řekl ČTK, že jeho rozhodnutí kandidovat se tím nemění. Ocenil, že nebude kandidovat sám, neboť je známkou demokracie, pokud je kandidátů více. „Nicméně mě to u paní Pekarové Adamové přece jenom trošku překvapilo, protože ona ještě před poměrně krátkou dobou říkala, že v žádném případě kandidovat nebude," uvedl.

Poslankyně se podle Czernina stala v tandemu s Pospíšilem „jakýmsi symbolem ustrnutí strany". To byl důvod, proč se Czernin už před prázdninami rozhodl na předsedu TOP 09 kandidovat a dát straně nový impulz. Věří, že výsledek hlasování na sněmu koncem listopadu nepovede k nesváru ve straně a že s Pekarovou Adamovou bude dobře spolupracovat.

Na informaci reagoval i zakladatel a bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Její „náhlá změna rozhodnutí" podle něj vzhledem k tomu, že kandidaturu „ještě před prázdninami kategoricky vylučovala" vyvolává „poněkud rozpaky". Za nejdůležitější ale Kalousek pokládá, aby Czernin a Pekarová Adamová navázali na sněmu strany spolupráci s cílem zvýšit voličskou atraktivitu a čitelnost TOP 09. Kalousek také uvedl, že takovému tandemu dá přednost a nebude kandidovat na prvního místopředsedu strany. „TOP 09 musí ze sněmu vyjít posílena, nikoli rozdělena a oslabena," uvedl na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované