Hlavní obsah

Šéf Trumpových právníků rezignoval. Trump prý ignoroval jeho rady a nebyl s ním spokojen

Trumpův právník.Video: Marek Martinovský, AP, Reuters

 

Reklama

Tým právníků Donalda Trumpa, kteří se zabývali vyšetřováním ruského vměšování do posledních prezidentských voleb, opustil jeho šéf John Dowd. „Mám prezidenta rád a přeji mu všechno dobré,“ sdělil stanici CNN. Trump podle některých ztratil víru v Dowdovy schopnosti. Jiné zdroje hovoří o tom, že prezident USA stále častěji ignoroval Dowdovy rady.

Článek

Tým právníků prezidenta USA Donalda Trumpa opustil jeho dosavadní šéf John Dowd. Informovaly o tom deníky The New York Times (NYT) a The Washington Post. Dowd rezignoval v období Trumpovy rostoucí kritiky na adresu speciální vyšetřovací komise zabývající se vměšováním Rusů do amerických prezidentských voleb.

Dowd podle listu NYT zvažoval rezignaci už několikrát, a to poté, co Trump stále více ignoroval jeho rady. Tým právníků pod vedením Johna Dowda vyzýval prezidenta především ke spolupráci s předsedou zvláštní vyšetřovací komise, bývalým šéfem FBI Robertem Muellerem. Navzdory poradcům však Trump v posledních dnech Muellera silně kritizoval a vyšetřování označil za hon na čarodějnice.

Podle jiných zdrojů byl Trump s Dowdem v poslední době stále více nespokojený. Dowd minulý týden vyzval ministerstvo spravedlnosti, aby okamžitě ukončilo vyšetřování ruského vměšování. Ačkoliv nejprve prohlásil, že hovořil za prezidenta, později toto prohlášení odvolal.

Dále se stal Dowd terčem prezidentovy kritiky v souvislosti s případem Trumpova bývalého bezpečnostního poradce Michaela Flynna. Flynn byl jako první z členů prezidentova kabinetu obviněn v souvislosti s vyšetřováním ruského vměšování, a to kvůli tomu, že podal nepravdivé svědectví vyšetřovatelům FBI.

Dowd na Twitteru uvedl, že Donald Trump věděl o tom, že Flynn vyšetřovatelům lhal. Tím mimo jiné oživil pochybnosti o tom, zda se Trump nedopustil omezování výkonu spravedlnosti, když požádal někdejšího šéfa FBI Jamese Comeyho, aby ukončil vyšetřování poradce Flynna.

Podle stanice CNN je Dowdova rezignace nejvýraznější personální změnou v Trumpově týmu právníků od odvolání Marca Kasowitze v polovině loňského roku. Mezi Kasowitzovy klienty patřily některé osoby napojené na ruského prezidenta Vladimira Putina, jako například oligarcha Oleg Děripaska.

V čele právního týmu Donalda Trumpa by nyní mohl stanout Joseph diGenova, kterého Trump přijal do týmu minulý týden.

Reklama

Doporučované