Hlavní obsah

Šéf Twitteru: Algoritmy pro výběr viditelnosti tweetů nebyly vždy nestranné

Zakladatel Twitteru uznal, že špatně zvoleným algoritmem poškodili uživatele.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Generální ředitel Twitteru Jack Dorsey ve své výpovědi uznal chybu. Podle něj mohlo za nízkou viditelnost příspěvků některých uživatelů chování jejich followerů.

Článek

Při výpovědi před americkým Senátem šéf Twitteru Jack Dorsey přiznal, že algoritmy pro výběr tweetů nebyly vždy nestranné. V souvislosti s tím uvedl, že Twitter v rámci algoritmů snížil viditelnost zhruba 600 tisíc uživatelů, včetně několika členů Kongresu. Nepotvrdil ale, zda byla většina z nich demokraté či republikáni.

Dorsey spolu s provozní ředitelkou Facebooku Sheryl Sandbergovou vypovídali před americkým Senátem kvůli obvinění ze záměrného manipulování veřejností. Twitter byl obviněn z cenzury konzervativních uživatelů. Podle BBC obvinění vzneslo několik členů republikánské strany včetně amerického prezidenta Donalda Trumpa, který Twitter obvinil z předpojatosti.

Šéf Twitteru obvinění popírá, uznává ale, že některé algoritmy nebyly správné. „Všichni souhlasíme, že výsledky některých algoritmů nebyly nestranné. Právě proto jsme je opravil,” uvedl před komisí. Dodal, že použití těchto algoritmů bylo chybou.

Cenzura měla na Twitteru nastat s přidáním funkce filtru kvality do vyhledávání. Někteří uživatelé si všimli, že se jejich příspěvky přestaly ve vyhledávání objevovat, a obvinili Twitter z toho, že jejich příspěvky schovává.

Podle Dorseyho byly algoritmy zaměřeny na rozpoznání stovek znaků, které rozhodovaly o tom, jaké příspěvky se budou ve výsledcích vyhledávání objevovat a jaké budou upozaděny. Ani jeden ze znaků ale nebyl založen na politické preferenci uživatele. Algoritmy také reagovaly na chování a projev followerů, někteří politici tak měli skryté příspěvky kvůli chování svých sledujících.

Několik senátorů celé slyšení odsoudilo jako ztrátu času. Demokratický senátor Paul Sabanes řekl, že „slyšení bylo svoláno kvůli konspiračním teoriím, se kterými začal prezident Trump”. Demokraticklý senátor Frank Pallone zase řekl, že Twitter nemohl být předpojatý, pokud prezidentu Trumpovi povolil zveřejnění „výročních tweetů a dezinformací”.

Reklama

Doporučované