Hlavní obsah

Šéfa ÚOHS odvolám, až pokud padne pravomocný rozsudek, řekl Miloš Zeman

Ministři komentují kauzu šéfa ÚOHS Petra Rafaje.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Podle prezidenta by byl jediným důvodem odchodu Petra Rafaje z čela ÚOHS pravomocný rozsudek. Sám Rafaj věří, že policejní vyšetřování kvůli mýtnému tendru prokáže, že všechna řízení Úřadu byla zákonná.

Článek

Prezident Miloš Zeman v pondělí řekl, že jediným důvodem pro odvolání Petra Rafaje z postu šéfa ÚOHS kvůli tendru na výběr mýta by byl pravomocný rozsudek.

Předsedu antimonopolního úřadu policie spolu s ředitelem firmy Kapsch podezírá z korupce. Jeho odvolání (stejně jako jmenování) spadá do kompetence prezidenta republiky, nejdříve to ale musí navrhnout vláda.

Miloš Zeman v souvislosti s tím připomněl policejní vyšetřování, které vedlo k pádu vlády Petra Nečase (ODS).

„Toto vyšetřování, o kterém se tvrdilo, že je na stopě obrovské mafie, skončilo kabelkami Jany Nagyové. Od té doby jsem poněkud skeptický, když například olomoucké vrchní státní zastupitelství, tedy totéž, které dělalo ten úřad vlády, najednou něco halasně vyhlašuje,“ řekl prezident.

Dodal také, že si počká až na reálný průběh vyšetřování. „A zatím, poučen touto zkušeností, bych byl poněkud skeptický,“ poznamenal.

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj věří, že vyšetřování policie po nedávné razii prokáže, že všechna správní řízení vedená úřadem byla zákonná a nikdo je neovlivňoval. V tiskovém prohlášení to uvedl mluvčí úřadu Martin Švanda.

Policie minulý týden zasahovala na antimonopolním úřadu a také v sídle firmy Kapsch, která provozuje v ČR mýtný systém. Nikoho neobvinila.

„Podle vyjádření orgánů činných v trestním řízení se na úřadě jednalo o zásah dokumentační povahy. Nikomu z vedení úřadu ani ze zaměstnanců nebylo sděleno obvinění,“ uvedl Švanda.

Kapsch nevyhrál v tendru na další provoz mýtného a věcí se zabýval právě antimonopolní úřad. Policisté na úřadu zasahovali kvůli údajnému ovlivňování přezkumu veřejné zakázky na systém elektronického mýta.

Server Novinky.cz minulý týden napsal, že policie podezřívá Rafaje a ředitele provozovatele mýtného systému Kapsch Karla Feixe z korupce. Mluvilo se také o místopředsedovi hnutí ANO Jaroslavu Faltýnkovi, který údajně jednal se zástupci Kapsche a s Rafajem.

Švanda zdůraznil, že jsou zaměstnanci ÚOHS vázáni mlčenlivostí ohledně vyšetřování a úřad se proto nemůže k jeho průběhu vyjadřovat. „Předseda úřadu Petr Rafaj považuje za standardní, že se v rámci své funkce setkává se všemi zainteresovanými stranami, a to zadavateli, dodavateli, odborníky a dalšími včetně zákonodárců a členů vlády a naslouchá jejich stanoviskům. Tato skutečnost nicméně neznamená, že by takto zprostředkovaná stanoviska měla jakýkoli vliv na vedená správní řízení,“ doplnil mluvčí.

Rozhodování úřadu je dvoustupňové, dodal Švanda. „Podílí se na něm vždy celá řada zaměstnanců, proto je vyloučeno, že by mohlo dojít k jeho ovlivňování. Proti pravomocnému rozhodnutí předsedy je nadto možnost podat žalobu ke správnímu soudu,“ řekl mluvčí.

Není důvod pro odvolání

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) řekl po dnešním zasedání vlády novinářům, že k odvolání předsedy antimonopolního úřadu Petra Rafaje kvůli kauze údajného ovlivňování tendru na výběr mýta není důvod. Vláda podle něj dodržuje presumpci neviny. Navíc je možné předsedu úřadu odvolat podle zákona pouze v případě, že úřad nevykonával půl roku, nebo narušil jeho důvěryhodnost. K tomu by podle Kěžínka ale bylo třeba pravomocné rozhodnutí soudu.

Kněžínek také konstatoval, že vláda šéfa Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pouze navrhuje, jmenuje ho prezident.

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek komentuje situaci kolem šéfa ÚOHS Rafaje.Video: Seznam

Podobně se před jednáním vlády vyjádřili i ostatní ministři.

„Já respektuju ÚOHS jako orgán, který má dělat kontrolu, a dokud nebude prokázáno cokoliv jiného, nechci se k tomu vyjadřovat,“ sdělil ministr dopravy Dan Ťok. Ten také dodal, že sám návrh na odvolání Rafaje z čela Úřadu iniciovat nebude.

„Pokud vím, tak pan Rafaj nebyl obviněn, hraje v tom případu nějakou roli, ale my ještě nevíme jakou. Takže teď není na pořadu dne, abychom dělali nějaké urychlené kroky,“ doplnil šéf resortu vnitra Jan Hamáček.

S tím souhlasili i ministři Miroslav Toman a Adam Vojtěch.

Kapsch provozuje mýtný systém v Česku od roku 2007, v tendru na nového provozovatele mýta po roce 2019 zvítězilo konsorcium CzechToll/SkyToll. Kapsch výsledky tendru napadl, ÚOHS nejdříve loni v květnu výběr vítěze tendru zrušil, v září ale platnost smlouvy potvrdil. Kapsch se obrátil na soud. Faltýnek uvedl, že s představiteli firmy i s ÚOHS jednal o mýtném systému z pověření koaliční rady pro dopravu. Místopředseda ANO řekl, že jeho cílem bylo vypsání tendru, aby Česká republika nemusela řešit, co dál s mýtem.

Pětice protikorupčních organizací v pondělí vyzvala vládu, aby zvážila, zda prezidentovi nenavrhne Rafajovo odvolání z funkce. Tvrdí, že je ohrožena důvěryhodnost vedení úřadu.

Reklama

Doporučované