Hlavní obsah

Šéf ÚOHS řekl o policejním zásahu Zemanovi, ten pak zkritizoval práci žalobců v čele s Ištvanem

O schůzce mezi prezidentem Miloše Zemanem a šéfem ÚOHS Petrem Rafajem.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Čtyři dny poté, co na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže zasahovala policie, se setkal jeho šéf s prezidentem Milošem Zemanem.

Článek

Prezident Miloš Zeman v uplynulých dnech opakovaně kritizoval olomouckého vrchního žalobce Ivo Ištvana.

Důvodem bylo policejní vyšetřování v kauze, která se mimo jiné dotýká šéfa Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petra Rafaje a prvního místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka.

Tato kritika přišla poté, co se Zeman s Rafajem setkali a Rafaj Zemana o policejní razii v brněnské budově ÚOHS informoval. Schůzka se podle informací Seznamu uskutečnila čtyři dny poté, co se odehrál rozsáhlý policejní zásah na mnoha místech republiky.

Vyšetřovatelé si ve čtvrtek 8. března přišli pro důkazy i do brněnského sídla ÚOHS. Předsedovi úřadu Rafajovi kvůli vyšetřování na několik hodin zabavili mobilní telefon.

Šéf žalobců Pavel Zeman odpovídá na politicky citlivé kauzy z poslední doby.Video: Seznam Zprávy

Rafaj v kauze obviněn nebyl, v pondělí – 11. března – se pak setkal s prezidentem Zemanem. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček i mluvčí ÚOHS Martin Švanda říkají, že schůzka byla plánovaná dlouhodobě.

Hrad o jednáních Zemana pravidelně informuje na svém webu a mluvčí Ovčáček je uvádí na sociálních sítích. Tentokrát ale o této schůzce neinformoval.

„Byla to dlouho plánovaná schůzka, jinými slovy řečeno, byla dohodnuta před aktuálním děním kolem ÚOHS. Mohu pouze sdělit, že byla čistě informativní,“ uvedl Ovčáček.

Z vyjádření ÚOHS však vyplývá, že předseda Rafaj při této schůzce řekl prezidentovi také o podrobnostech z policejního vyšetřování, které se ho týká. „Kromě poskytnutí informací o činnosti ÚOHS na ní pan předseda Rafaj prezidenta informoval o aktuálním dění souvisejícím s policejním zásahem,“ napsal mluvčí antimonopolního úřadu Martin Švanda.

To, že Rafaj řekl Zemanovi i o tom, proč v jeho úřadě zasahovala policie, potvrdil rovněž Jiří Ovčáček.

V policejním dokumentu z případu, z něhož citoval deník Právo, se uvádí, že policisté podezřívají Rafaje z korupce. Šéf ÚOHS to již dříve odmítl s tím, že podle něj se prokáže, že správní řízení jeho úřadu nebyla nijak ovlivněna.

Podle zákona šéfa ÚOHS jmenuje a odvolává prezident na návrh vlády. Právě prezident Zeman se po zásahu policie Rafaje opakovaně zastal.

Naopak hlava státu po této schůzce zkritizovala státní zástupce. Minulý týden například Miloš Zeman v TV Barrandov uvedl, že kauza možná neskončí rozsudkem a že v takovém případě by měl být odvolán olomoucký vrchní žalobce Ivo Ištvan, jehož státní zástupci na policejní akci dohlížejí.

Podle Zemana se chce Ištvan případem, který se Rafaje dotýká, rehabilitovat po zásahu na Úřadu vlády z roku 2013. V této kauze padl letos první pravomocný rozsudek. Další státní zástupci i šéf žalobců Pavel Zeman však s kritikou Ivo Ištvana nesouhlasí a zastali se ho.

Reklama

Doporučované