Hlavní obsah

Šéf Vítkovy skupiny CPI: Žaloby v USA stojí na vodě

Rozhovor s Martinem Němečkem, generálním ředitelem CPI Property Group.Video: Zuzana Kubátová

 

Reklama

Martin Němeček, generální ředitel CPI Property Group, čelí spolu se svým šéfem Radovanem Vítkem žalobě v USA. Ocitl se mezi jedenácti lidmi žalovanými kvůli postupu, jímž CPI před pěti lety ovládla realitní skupinu Orco. „Nemám z toho obavy, žaloba je nepodložená,“ říká Němeček v rozhovoru, který poskytl Seznamu.

Článek

Koncem listopadu rozšířila skupina amerických investičních fondů Kingstown a firma Investhold, za níž stojí miliardáři Jiří Diviš a Marek Čmejla, žalobu na aktéry údajných podvodů při ovládnutí realitní skupiny Orco.

Podle doplněné žaloby ovládla CPI Property Group druhého nejbohatšího Čecha Radovana Vítka skupinu Orco pomocí podvodů, dojít mělo i na praní špinavých peněz.

Už v dubnu žalující strana vyčíslila škodu, kterou měla utrpět, na víc než miliardu dolarů. U soudu žádají zástupci Kingstownu a Investholdu odškodnění v trojnásobné výši, což dosahuje v přepočtu k 70 miliardám korun.

Žalující nově dodali okresnímu soudu pro jižní New York řadu detailů pocházejících ze zprávy o vyšetřování lucemburského regulátora kapitálového trhu. Okruh žalovaných se kvůli tomu rozšířil o nové osoby a instituce. Počet žalovaných subjektů stoupl na 19.

Mezi nově žalovanými se ocitl i Martin Němeček, Vítkův klíčový investiční stratég. Podle něj však v CPI nepochybují o tom, že Vítkova firma soudní spor vyhraje. „Fakta, tvrzená v žalobě, jsou nepravdivá. Spor vyhrajeme my,“ říká v rozhovoru manažer, který se v květnu 2013 stal šéfem představenstva skupiny Orco a o rok později stanul v čele dceřiné společnosti Orco Germany, nejcennější části Orka, kterou následně pohltila skupina CPI.

Kdo je Martin Němeček

Vystudoval ekonomii a práva.

V CPI PG pracuje od roku 2011, začínal jako investiční ředitel.

Dnes ji vede z pozice generálního ředitele.

Je považován za Vítkova klíčového investičního stratéga.

Kingstown a Investhold v žalobě tvrdí, že se Vítek za zády ostatních akcionářů skupiny Orco spojil se zakladatelem Jean-Francoisem Ottem a nepřiznali jednání ve shodě, čímž porušili hned tři lucemburské zákony na ochranu dalších akcionářů.

Žalováni Rothschildové

Kontrolu nad majoritou v Orku měla Vítkova strana získat kooperací s několika drobnými podílníky, skrytými vesměs za schránkovými offshorovými firmami. K tomu jim podle žaloby pomáhal i renomovaný poradce Rothschild & Co, který pracoval jak pro Vítka s Ottem, tak pro ostatní akcionáře, takže byl v trestuhodném střetu zájmů.

+10

Mezi žalovanými je také česko-slovenská J&T Banka. Podle žaloby v rozporu s bankovními standardy financovala na Vítka napojené firmy, které se formálně tvářily jako nezávislí investoři a skupovaly malé akciové podíly v Orku. Příkladem takového investora je třeba Lumír Šafránek, podle právních zástupců žalujících „blízký osobní přítel“ Vítkova advokáta Tomáše Rybáře a jeho parťák ze střeleckého klubu.

Šafránek měl být soukromým vyšetřovatelem bez jakýchkoliv vazeb na realitní trh, přesto mu J&T Banka půjčovala na nákupy podílů v Orku prostřednictvím anonymních firem desítky milionů eur, aniž by se hlouběji zajímala o jeho zázemí a motivaci.

Žaloba zdůrazňuje, že Vítek ke spáchání údajných podvodů využil také několik firem sídlících v USA.

CPI: Nepřekročili jsme zákon

Němeček ale vylučuje, že by CPI či Vítek při vstupu do Orka překročili zákon: „Byli jsme na to velmi opatrní, měli jsme dobré právní poradce. My jsme se jen neshodli s americkými fondy (investory ve skupině Orco, pozn. red.) ve strategii,“ říká Němeček v rozhovoru.

„Fondy chtěly levně nakoupit akcie, rychle jejich hodnotu zvednout a prodat je. Náš plán byl dlouhodobý. Nešli jsme po akciích, šli jsme po aktivech,“ dodává.

Odmítá také kooperaci s offshorovými firmami, které v Orku kupovaly malé podíly nepodléhající informační povinnosti.

CPI provedla nájezd na Orco v době krize, když do té doby velkoryse expandující firma zaměřená na investice ve střední Evropě upadla do nezvladatelných dluhů, ocitla se na pokraji krachu a zoufale hledala kapitál. Podle Němečka poutala zájem řady investorů z Česka i ze zahraničí.

„Orco byla v jednu chvíli největší a nejznámější realitní skupina na českém trhu. Když padla, znamenala investiční příležitost pro různé lidi. Investovali do ní Vítek, fondy Kingstown a Alchemy i řada dalších, kteří následovali Vítkovu investiční strategii. Někteří na tom vydělali, jiní prodělali. My s nimi ale nemáme žádné vztahy, bereme je jako další nezávislé investory,“ říká.

Čmejla a Diviš

Němeček v rozhovoru komentuje také roli bývalých obchodních partnerů Radovana Vítka, Čechošvýcara Jiřího Diviše a českého finančníka Marka Čmejly. Jejich společná firma Investhold ovládaná Čmejlou podle žaloby od roku 2007 investovala do CPI 700 milionů korun na expanzi a de facto hrála roli Vítkova tichého společníka. Za to se měl Investhold z poloviny podílet na majetku i řízení firem, jež byly součástí CPI.

Podle žaloby Vítek v určité fázi partnery od části svého byznysu odstřihl a tím jim způsobil škodu.

Němeček však tvrdí, že Čmejla s Divišem neměli se vstupem CPI do Orka nic společného. „V tomto případě hráli nulovou roli, do převzetí Orka nevložili ani korunu, tím jsem si zcela jistý,“ řekl šéf CPI Property Group.

Pozastavuje se i nad údajnou škodou ve výši miliardy dolarů, kterou měli investoři do skupiny Orco utrpět. „Uvádějí sumu, ke které není žádný výpočet, nijak není zdůvodněno, jak by právě o tu miliardu přišli. Předkládají tvrzení bez jakýchkoliv důkazů,“ tvrdí Němeček.

Soudní pře o 70 miliard korun podle něj nemá na chod skupiny zvlášť velký dopad. „Po zveřejnění žaloby v dubnu letošního roku načas poklesla na trhu hodnota našich dluhopisů, ale rychle se zase vyrovnala. Investoři se o spor zajímají, ale věří našim vysvětlením. Zájem investorů mluví jasně v náš prospěch. Naše dluhopisy dnes se obchodují o víc než jedno procento nad hodnotou, kterou měly při vydání,“ říká šéf CPI PG.

Druhou část rozhovoru, v níž Němeček komentuje současnou investiční strategii CPI a probíhající expanzi na zahraničním trhu, publikujeme v pondělí.

Reklama

Související témata:
ORCO

Doporučované