Hlavní obsah

Šéf zámku Štiřín byl odvolán. Už počtvrté v historii

Zámek Štiřín.

Reklama

Ministerstvo zahraničí odvolalo k 1. lednu ředitele zámku Štiřín Václava Hrubého, jeho nástupcem se stal Petr Veselý.

Článek

Odvolaný ředitel Hrubý serveru Lidovky.cz řekl, že byl odvolán bez udání důvodu. „Mé náhlé odvolání z funkce generálního ředitele, a to bez udání důvodů, je pro mě velké překvapení,“ řekl Hrubý serveru.

„Zámek Štiřín má za sebou velmi úspěšný rok, kdy hotel, konferenční centrum i tradiční kulturní akce fungují ke spokojenosti státní i komerční klientely,“ dodal.

Hrubý byl z vedení Štiřína odvolán v minulosti už třikrát, pokaždé se ale do funkce vrátil. Poprvé ho z funkce ředitele odvolali krátce před sametovou revolucí v roce 1989 komunisté.

Podruhé ho v roce 1999 odvolal tehdejší generální sekretář exministra zahraničí Jana Kavana Karel Srba. V roce 2013 ho kvůli údajným chybám v hospodaření odvolal tehdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Prodej není aktuální

Zámek je zřízen jako státní příspěvková organizace, která spadá pod ministerstvo zahraničí. Slouží jako konferenční středisko nebo hotel. V minulosti byla snaha zámek převést pod správu Sněmovny, která ale neuspěla.

Někteří politici, mimo jiné Schwarzenberg nebo premiér Andrej Babiš (ANO), dříve mluvili i o možném prodeji zámku kvůli jeho malému využívání, podle Babiše to však už není aktuální, protože počet akcí pořádaných ve Štiříně vzrostl.

Reklama

Doporučované