Hlavní obsah

Šéf zdravotní pojišťovny padl v režii zástupců ANO. Neplatně, řekl soud

Foto: Vojenská zdravotní pojišťovna

Odvolání Karla Šteina (na snímku vpravo) z postu šéfa Vojenské zdravotní pojišťovny je neplatné, řekl soud.

Reklama

Městský soud v Praze rozhodl, že odvolání Karla Šteina z postu ředitele Vojenské zdravotní pojišťovny je neplatné.

Článek

Téměř tři roky staré odvolání Karla Šteina z postu ředitele Vojenské zdravotní pojišťovny je podle pražského městského soudu neplatné.

Štein byl v září 2016 odvolán správní radou pojišťovny zejména díky hlasům zástupců z ministerstev obrany a financí, která vedlo hnutí ANO. Zástupci zdravotnického resortu, tehdy ve správě ČSSD, se na protest zasedání neúčastnili.

Už tehdy tvrdil, že byl tento krok nezákonný. A poté se začal tomuto rozhodnutí správní rady právně bránit. Podal žalobu, se kterou nyní podle zjištění Seznamu u Městského soudu v Praze uspěl.

„Rozhodnutí správní rady Vojenské zdravotní pojišťovny České republiky z 23. září 2016 o odvolání Karla Šteina z funkce ředitele je neplatné,“ citovala z aktuálního rozhodnutí mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci.

Verdikt zatím není pravomocný. Muvčí pojišťovny Josef Křivánek uvedl, že se proti rozsudku odvolají k Vrchnímu soudu v Praze.

„Právoplatně a nezpochybnitelně byl odvolán 25. 11. 2016, z tohoto důvodu se nemá Karel Štein kam vracet,“ doplnil Křivánek.

Šteinův advokát Daniel Telecký uvedl, že je vázán mlčenlivostí a nemůže se k rozhodnutí soudu vyjadřovat.

Kvůli zakázkám Vojenské zdravotní pojišťovny Štein společně s dalšími třemi lidmi čelí stíhání.

Podle obvinění pojišťovna vypisovala jako tendry malého rozsahu marketingové zakázky na propagaci svého dobrého jména při sportovních přenosech či na koncertech českých umělců a uzavírala k tomu nevýhodné, finančně nadhodnocené smlouvy. Čtveřice obviněných údajně takto pojišťovnu připravila o 12,5 milionu korun.

Letos v dubnu policie uvedla, že vyšetřování uzavřela, a navrhla, aby v tomto případě byla podána obžaloba k soudu.

Reklama

Související témata:

Doporučované