Hlavní obsah

Šéf zubařů Šmucler: Omezení amalgámových plomb? Čirý populismus a strašení lidí

 

Reklama

Od roku 2018 by se neměly klasické amalgámové plomby dostat do úst dětem do 15 let a těhotným nebo kojícím ženám, navrhuje Evropská komise.

Článek

Omezení amalgámových plomb je čirý populismus. A výsledek dobrého lobbingu výrobců lepších výplní, je přesvědčen nastupující předseda stomatologů Roman Šmucler.

Během rozhovoru, který poskytl redakci Seznamu, uvedl, že neexistuje jediný odborný posudek, který by dokládal, že amalgám dětem či těhotným škodí. „Kdyby se prokázalo, že je jedovatý, tak bychom ho zakázali ze dne na den... Ten zákaz - to je odborná absurdita. Je to zbytečné strašení lidí, přijde mi to vůči pacientům neetické,“ říká Šmucler, který začne České stomatologické komoře předsedat příští rok.

S návrhem Evropské komise předběžně souhlasil jak Evropský parlament, tak Rada ministrů. V tuto chvíli není zcela jasné, kdy se bude materiál schvalovat a kdy přesně začne nařízení platit. Prozatím se počítá s omezením od půli roku 2018, odkdy mají být „staré" výplně zapovězeny pro děti a matky.

Není amalgám jako amalgám

Nejedná se o jediný krok EK proti amalgámu.

Od začátku roku 2019 by měly z ordinací úplně vymizet plomby z tak zvaného nedózovaného amalgámu. Jde o výplně, které se míchají přímo v ordinaci. Protože jednou z příměsí je i rtuť, je jejich příprava potenciálně nebezpečná.

Ani tady ovšem tažení Evropské komise proti starému typu plomb, respektive rtuti nekončí. Amalgám totiž existuje ještě ve druhé, takzvané dózované verzi. Tu připravují stroje, takže stomatologický personál se rtutí do styku nepřijde.

I tyto výplně chce Evropská komise postupně eliminovat. Z ordinací by měly zmizet podle prvních plánů nejpozději v roce 2030.

Ekologové: Rtuť v přírodě vadí kdykoli

Právě rtuť, která je těžkým kovem nebezpečným přírodě i člověku, je tím, co Evropské komisi i ekologům na plombách vadí.

„Přibližně polovina rtuti, která se v současnosti dostane do ovzduší, pochází z lidské činnosti,“ upozorňuje v jednom ze svých dřívějších prohlášení EK.

„Jakékoli dostávání rtuti do životního prostředí je nebezpečné,“ souhlasí předseda občanského sdružení Arnika Jindřich Petrlík.

Plomba za tři stovky. Bude mít adekvátní náhradu?

Amalgámová plomba je dnes v Česku jediná, kterou kompletně hradí zdravotní pojištění. Její cena je 270 korun.

Stomatologická komora už teď jedná s pojišťovnami o tom, aby v případě jejího vyřazení vznikla odpovídající náhrada. Na stole je přitom varianta, že se i tak pacientům návštěvy zubaře prodraží.

„To, že zdravotní pojišťovna dotuje jen amalgámové výplně, je hlavně politické rozhodnutí. Stejně tak se lze rozhodnout, že pojišťovna bude přispívat na alternativy,“ myslí si však Petrlík z Arniky.

Zdravotní pojišťovny ročně za amalgámové plomby zubařům vyplatí kolem jedné miliardy korun.

Reklama

Doporučované