Hlavní obsah

Šéfa organizace ETA dopadli po 16 letech na útěku. Skrýval se v Alpách

Bývalého šéfa teroristické organizace ETA známého jako Josu Ternera po 16 letech na útěku dopadli ve francouzských Alpách.Video: Eva Soukeníková , Reuters

 

Reklama

Ve francouzských Alpách zadrželi bývalého šéfa baskické teroristické skupiny ETA známého jako Josu Ternera. Úřady po něm pátraly 16 let.

Článek

Ve francouzských Alpách byl zatčen historický vůdce baskické separatistické organizace ETA José Antonio Urrutikoetxea, známý jako Josu Ternera. Informují o tom španělská média. Na útěku byl od roku 2002, zodpovídat se má před soudy mimo jiné z atentátu na kasárny španělské policie v Zaragoze v roce 1987, při němž zemřelo 11 lidí. ETA loni oficiálně zanikla.

Osmašedesátiletého Terneru, který byl na přelomu tisíciletí necelé tři roky i poslancem baskického regionálního parlamentu, zatkla francouzská a španělská policie dnes při společné operaci v městečku Sallanches nedaleko švýcarských a italských hranic. Od ledna 2003 byl Ternera na seznamu hledaných osob Interpolu, uvedl dnes deník La Vanguardia. Hledaný byl i kvůli atentátům ETA v letech 2004 a 2005.

Ternera, který vedl organizaci ETA od roku 1975, byl zatčen ve Francii už v roce 1989, kde byl následující rok odsouzen k 10 letům vězení, mimo jiné za zločinné spiknutí a nelegální držení zbraní. V roce 1996 byl vydán do Španělska, kde byl za mřížemi do ledna 2000.

ETA, jejíž půlstoletý separatistický boj si vyžádal přes 800 obětí, oficiálně zanikla loni na jaře. V prohlášení tehdy uvedla, že jako organizace skončila, ale že její bývalí členové budou nadále usilovat o nezávislé, sjednocené a socialistické Baskicko. Už v roce 2011 oznámila ETA, že s konečnou platností zastavila svůj ozbrojený boj za nezávislost Baskicka, a v dubnu 2017 prohlásila, že se vzdá všech svých zbraní.

Reklama

Doporučované