Hlavní obsah

Šéfka módního řetězce: Ministři si nejvíc lámou hlavu, jak dát co nejméně

Petra Kheková
šéfka společnosti Retail Fashion
Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Petra Kheková vede firmu, která stojí za značkou Esprit. Její prodejny mají několik měsíců zavřeno, a přestože vláda tvrdí, jak podnikatelům pomáhá, zdaleka to nestačí. Ministři podle Khekové spíš vymýšlejí, jak dát co nejméně.

Článek

Jsme česká společnost a již 15 let provozujeme v Česku obchody s oblečením značky Esprit. Naše obchody jsou s výjimkou třítýdenního předvánočního rozvolnění od 22. října zavřené – již pět měsíců v kuse jsme bez našich příjmů a radosti z kontaktu se zákazníky.

Nemůžeme vydělávat, nemáme finanční hotovost, ale máme platné závazky, které musíme i v době zavřených obchodů platit. Ale nemáme z čeho.

Chápu, že je potřeba na prvním místě chránit zdraví. Ale pokud kvůli ochraně zdraví nám – a také restauracím, sportovištím, divadlům a spoustě služeb – zakáže stát provozovat naše podnikání, měl by nám pokrýt naše fixní náklady. Nechceme na této situaci vydělat, ale nechceme být jedni z těch (ano, jedni z těch, protože nejméně polovina ekonomiky funguje bez problému dál), kteří budou obětováni ve prospěch ostatních a zkrachují…

Nechci polemizovat o tom, zda jsou právě tato místa zdrojem nákazy, a nemluvím o tom, že se čísla ani situace v nemocnicích navzdory opatřením nijak pozitivně nelepší. Netušíme, jak dlouho bude tento lockdown ještě trvat, naposledy zazněl měsíc květen – ale kdo dnes ví, co bude v květnu?

Vláda na tiskových konferencích ráda prezentuje, jak podnikatelům pomáhá, že máme přece „ty kompenzace“ a nemáme si na co stěžovat. Bohužel to není pravda. Podpora státu je naprosto nedostatečná a pomalá. Neznám nikoho z ostatních podnikatelů, kdo by doteď dostal od státu 50% podporu na nájem za 4. čtvrtletí 2020.

Za zavření provozoven v roce 2021 jsme doteď nedostali kromě podpory z programu Antivirus ani korunu. Na jednání 8. března vláda přijala dva nové programy Covid 2021 a Covid ztráty, které pak oznámila na tiskové konferenci. Dosud nebyly zveřejněny jasné podmínky, výše státní podpory a zejména, kdy tuto podporu dostaneme. Opět jde pouze o částečné pokrytí našich fixních nákladů a spíše to vypadá tak, že vláda zavřené podnikatele chce podpořit co nejméně.

Pro všechny z nás je naprosto nezbytné dostat státní podporu na plné uhrazení našich nepokrytých nákladů. Miliony nás stálo předobjednané zboží, ale také IT náklady, provozní náklady, pojištění, doprava, účetnictví… A je nutné dostat tuto podporu ihned. Pokud se tak nestane, bude většina z nás krachovat. My jsme zavření našich obchodů nezpůsobili, ale následky jsou pro nás likvidační.

Všechnu podporu, kterou jsme zatím od státu obdrželi, a to z programu Antivirus nebo Covid nájemné, musíme zaplatit předem a nic nám z ní nezůstane. Nejdříve musíme odvést státu zdravotní a sociální pojištění a uhradit mzdy zaměstnancům. Také musíme nejprve uhradit polovinu nájmu pronajímatelům. Teprve poté můžeme o část těchto nákladů žádat stát. Nám z této podpory nezůstane vlastně vůbec nic.

A tyto dva náklady tvoří maximálně 30 až 35 procent našich fixních nákladů. Dále musíme například platit pronajímatelům, nákupním centrům, poplatky na správu a provoz centra (elektřinu, ostrahu, úklid…), a to i přesto, že naše obchody jsou zavřené a nemáme žádné tržby a zároveň jsou jiné obchody stále otevřené – hypermarket, květiny, výdejny online obchodů apod.

Pronajímatelé takto na rozdíl od nás svoje 100% tržby mají a všechny ztráty spojené s vládními nařízeními neseme my obchodníci, restaurace apod.

Chybí nám na jedné straně opravdová a rychlá pomoc od státu, a to na celou dobu uzavření našich provozů, a také plán, jak budou vypadat následující dny a týdny. Abychom věděli, na co se můžeme spolehnout, jak máme plánovat a s čím počítat, od čeho začít. Takto je to bohužel likvidace malých a středních firem a podnikatelů.

Reklama

Doporučované