Hlavní obsah

Šéfkuchař dostal podezřelé zakázky na údržbu silnic. Radní to ale vyšetřovat nebudou

Foto: Vojtěch Blažek

Silnice mezi vesnicemi Radlice a Lhotka na Kolínsku. Podle znalkyně se tady stromy neprořezávaly až pět let.

Reklama

Podle znaleckých posudků firmy neodvedly práci za téměř 900 tisíc korun. Nebo ji ošidily. Politici z vedení Středočeského kraje to přesto nechtějí řešit.

Článek

Nemusíte být zrovna odborníci na ošetřování stromů, aby vás napadlo: Co se tady vlastně udělalo za 408 tisíc? Několik ořezaných větví objevíte. Jinak je stovka stromů kolem téhle okresní silnice nedaleko Kolína zarostlá, koruny bez známek nějaké podstatné údržby.

Jak už Seznam podrobně vylíčil v pondělí, Středočeský kraj si hned dvakrát objednal ošetřování stromů podél silnic. Dohromady za téměř 900 tisíc. A to od firmy, jejíž hlavní živností je provozování luxusní restaurace.

Podle posudků soudní znalkyně firma žádnou práci neodvedla. A jen zinkasovala peníze.

Ale teď se ukazuje, že kraj podezření na vyhozené peníze – nebo možná i podvod – nebude nijak do hloubky řešit. Objednal si totiž vlastní posudky, které mají dokládat, že je vše v pořádku.

Seznam se na to, jestli například nechá zakázky prověřit, pokoušel ptát hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO). Ta však neodpověděla. Ostatně s reportérem Seznamu nekomunikuje už přes rok: od doby, kdy Seznam přinesl informaci, že Pokorná Jermanová dala své služební auto do volného používání manželovi, kadeřníkovi v Benešově.

O zakázkách na stříhání stromů se však nechtěl bavit ani radní pro dopravu František Petrtýl (ANO), jinak také poslanec Sněmovny. Pod Petrtýla přitom spadá krajská správa a údržba silnic, která sporné zakázky na údržbu zeleně vypsala.

V pondělí dopoledne František Petrtýl Seznamu esemeskou vzkázal, že je na jednání rady Středočeského kraje. A že zavolá, až zasedání skončí. Odpoledne však poslal jen další zprávu, že se redakci ozvou z tiskového oddělení úřadu. Nikdo se neozval.

Zakázky tak chce řešit jen opozice. „Určitě budu chtít, aby se o nich mluvilo na příštím jednání kontrolního výboru,“ řekl Martin Macháček, zastupitel za STAN.

Nemluví, jen esemeskují

Teprve v úterý odpoledne vydal Středočeský kraj tiskovou zprávu a k ní přiložil posudek, který si na jeden z údajně ošetřených úseků nechal zpracovat. „Je potvrzením mých slov, že byly práce odvedeny dle smlouvy o dílo,” uvedl v tiskové zprávě Zdeněk Dvořák, ředitel krajské správy a údržby silnic.

Dvě zakázky na odstranění suchých větví a seříznutí korun tak, aby pod nimi mohly jezdit i náklaďáky, dostala od krajské správy a údržby silnic firma Culinaria Art. Patří šéfkuchaři Robertu Chejnovi.

Firma provozuje restauraci ve stylovém prvorepublikovém hotelu Chateau Kotěra ve vesnici Ratboř u Kolína. Veřejně nikde neinzeruje jiné služby než ty gastronomické. Ve stejné obci přitom bydlí i ředitel správy silnic Zdeněk Dvořák.

„Moje nabídka byla vyhodnocena nejlevnější a splnil jsem podmínky zadání dle zákona o veřejných zakázkách,“ napsal minulý týden mailem majitel firmy Chejn. Přímý rozhovor po telefonu odmítl.

Ředitel správy silnic Dvořák rovněž minulý týden nechtěl odpovědět na otázku, jak dobře se s Chejnem zná. Opět pouze v esemeskách tvrdil, že firma podle živnostenského rejstříku smí tyto práce dělat. Neodpověděl ale na otázku, jací byli další zájemci při těchto zakázkách a jakou nabídli cenu.

Zastupitel: Měla by konat policie

Že firma práci na dvou zakázkách neodevzdala, odhalily znalecké posudky, které si zadal (a ze svého zaplatil) další opoziční zastupitel Michael Pánek z ODS, dlouhodobý kritik toho, jak Středočeský kraj utrácí za miliardy určené pro dopravu.

Podle znalkyně s kulatým razítkem Ireny Dundychové se stromy kolem silnic u Kolína (zakázka za 408 tisíc) a Kutné Hory (za 530 tisíc) ošetřovaly naposledy před třemi až pěti lety. Zjistila to přímo na místě při podrobné prohlídce stromů. U obou zakázek pak Dundychová konstatovala, že pakliže je kraj zaplatil, utratil peníze za nic.

„Podvodných zakázek na Středočeském kraji je více. Měla by zasáhnout policie,“ prohlásil zastupitel Pánek.

Středočeský kraj teď ovšem kontruje vlastním posudkem, byť tedy pouze na první z problémových úseků. Posudek vypracoval Miloslav Vlach, bývalý pedagog lesnické fakulty. Kraj jeho posudek zveřejnil.

Když měl docent Vlach v posudku odpovědět na otázku, jestli objem prací na stromech odpovídá vyfakturované částce, napsal, že na to nejde přesně odpovědět. „Pozůstatky po těžbě (pařezy) jsou od doby provedení značně zašedlé až začernalé, což je zejména u listnatých dřevin typické,“ uvedl Vlach. Dodal, že stopy po ořezávání stromů už dnes nejsou kvůli působení slunce a děště zřetelné.

Středočeský kraj si jeho posudek vyložil tak, že se práce uskutečnily a zastupitel Pánek lže. Bude proto chtít po Pánkovi omluvu.

Krajem najatý odborník Miloslav Vlach však není soudním znalcem jmenovaný soudem. Soudnímu znalci – pokud zpracuje posudek špatně nebo zkreslí skutečnosti – hrozí vyškrtnutí ze seznamu nebo dokonce až trestní stíhání.

A silnice je také v pořádku

Další znalecký posudek objednaný opozičním zastupitelem Pánkem – jak nedávno ukázala Česká televize – také popsal, jak se v kraji opravují silnice: firma vyhrála zakázku za 3,7 milionu, jenže rekonstruovala o kilometr méně, než měla ve smlouvě. Navíc podle znalce nevhodnou technologií.

I v tomhle případě kraj zveřejnil vlastní expertizu. Nebo přesněji protokol o měření silnice, který pro kraj zpracovala firma Geospektrum. Opět: kraj na jeho základě tvrdí, že na silnici se odehrály přesně všechny práce podle smlouvy.

„Krajská správa a údržba silnic se nyní bude na základě získaného přesného geodetického zaměření provedených oprav proti nepravdivým nařčením Michaela Pánka a zavádějícímu znaleckému posudku bránit soudní cestou a budeme žádat veřejnou omluvu,“ dodal ředitel správy silnic Dvořák v tiskové zprávě.

Reklama

Doporučované