Hlavní obsah

Šéfům už dochází energie i fyzické síly. Říká muž, který jim má „přenastavit“ hlavu

Petr Žídek se snaží „přenastavit“ hlavu sportovcům i manažerům. V portfoliu má šéfy 150 firem.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Představte si, že běžíte 10 kilometrů, je to váš limit a na konci závodu slyšíte, že musíte běžet ještě jednou. A vy nevíte, kam a jak dlouho.“ Takto shrnuje mentální kouč Petr Žídek pocity českých manažerů v boji s koronavirem.

Článek

Petr Žídek má za sebou úspěšnou kariéru headhuntera, dnes už se ale věnuje hlavně koučování. Jeho klienty jsou byznysové špičky i vrcholoví sportovci. Snaží se jim „přenastavit hlavu“ – a zejména u manažerů je to teď, kvůli koronaviru a jeho dopadům, stále více potřeba.

Závod bez cíle

„Představte si to, jako když běžíte 10 kilometrů, je to váš limit, jenže na konci vám někdo řekne, že musíte běžet ještě jednou. A vy nevíte, jestli na konci té druhé desítky je skutečný konec, nebo poběžíte ještě dál,“ takto Petr Žídek vysvětluje pocity manažerů a šéfů firem, které zmrazil či zpomalil nouzový stav a pandemie koronaviru.

Zatímco po jarním lockdownu se vzpamatovali a vyburcovali k záchraně firem, teď dochází motivace a přichází únava. „Když nevíte, kam jdete, je velmi těžké se motivovat. A co je důležité, je, že opravdu dochází fyzická energie. Očekáváme, že bude velký energetický propad. Zvlášť u těch, kteří to doteď drželi za ostatní,“ říká Žídek s tím, že nejhorší období podle něj bude únor, kdy se k současným problémům v byznysu přidá ještě deprivace z nedostatku světla.

„Když máme málo energie, jsme podráždění, nezvládáme věci, které bychom normálně zvládali, a to má vliv i na vztahy. Na pracovišti i doma,“ dodává Žídek. Sám se tak snaží pro vyčerpané šéfy hledat nové motivace a nová témata. Naučit je radovat se z toho, co by v normálním stavu přešli bez povšimnutí – třeba že udrží zaměstnance, který je na odchodu.

Kvalitu šéfa firmy poznáte už na recepci

Podle Žídka je navíc to, jak šéf zvládá současnou složitou situaci, okamžitě poznat i navenek. „Je to vidět na atmosféře a náladě ve firmách. Je to očividné – už když se bavíte s lidmi na recepci, poznáte, jak na tom ten lídr je,“ dodává Žídek. Sám má v portfoliu už 150 firem a jejich šéfů, nedávno se stal i motivačním koučem Českého olympijského výboru.

„Stejně jako u manažera, i u sportovce potřebujeme zohlednit nejenom výkon samotný – tedy výsledek firmy, nebo výsledek sportovce na olympiádě, ale potřebujeme zabrousit do všech oblastí, které to ovlivní. Jak spíte, jaké máte zdraví, jak rozumíte sám sobě, jaké máte vztahy, jak rozumíte světu,“ vysvětluje s tím, že se sportovci je trochu lehčí práce i proto, že jsou odmalička vedeni k tomu, aby poslouchali svého trenéra, a jsou tak víc otevření. „Nejtěžší práce je s lidmi, kteří jsou velmi rychlí a chytří. Tam rozum pracuje na principu všechno vím a znám, a trvá déle podívat se na věc jinak,“ vysvětluje Žídek.

Olympijské naděje

V Českém olympijském výboru má na starosti mentální přípravu top teamu. Stejně jako u manažerů i tam je teď situace složitá. „U sportovců je situace ještě těžší. Oni jsou hodně vázáni na šampionáty, olympiády a bez té mety se jim pracuje špatně. Co tam ale naopak hraje do noty, je fakt, že oni ten sport milují. Přesto, ty psychické propady tam jsou,“ dodává.

Kromě sportovců a manažerů dnes Žídek koučuje i děti. „Ta doba pro ně je mnohem náročnější. Zjištění, kolik dětí má psychické problémy, nebo je na antidepresivech, je pro mě děsivé. Ta rychlost doby, to obrovské množství informací, ve kterých je těžké se zorientovat, a ty tlaky, které na ně jsou, to je enormní,“ říká s tím, že tím, jak jsou děti otevřené, pracuje se s nimi lépe.

Reklama

Související témata:

Doporučované