Hlavní obsah

Sehnat dětský tábor bude problém, hlásí organizátoři

Foto: Pexels.com

Ilustrační foto.

Reklama

Po roce plném distanční výuky rodiče touží poslat děti v létě do kolektivu, kapacity táborů se beznadějně plní.

Článek

Letní tábory zřejmě budou letos povoleny, uvedla Česká rada dětí a mládeže po úterním setkání s pověřenou hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou. Zásadní podmínkou je, že se nesmí zhoršit epidemická situace. Na jakých dalších podmínkách bude záležet, ale není zatím jasné.

Podle Miroslava Topinky, předsedy Asociace dětské rekreace, by měly pro letošní rok vycházet z loňských pravidel, pravděpodobně bude povinný test na koronavirus minimálně 72 hodin před odjezdem. To samé potvrdil také Ondřej Šejtek z České rady dětí.

Testování dětí na koronavirus by bylo povinné na oficiálním testovacím místě, kapacita míst je podle statistik dostatečná, uvedl Šejtka po jednání s hygieničkou. „U menších táborů jednáme o možnosti přípravy stravy a mytí nádobí dětmi bez omezení,“ dodal.

Přihlášek stejně jako před covidem

Podle zjištění občanského sdružení Fajn Táboření loni pandemie táborovou sezonu výrazně neovlivnila. V létě na tábory dorazilo zhruba 213 000 dětí, což bylo podobné jako v roce 2018.

Pokud se epidemická situace zásadně nezmění, zopakuje se stejný výsledek i letos. „Čekáme, že se letošní sezony zúčastní podobný počet účastníků jako v předešlých letech. Možná dokonce více. Děti potřebují pohyb a integraci zpět do kolektivu. Po roce distanční výuky čekáme, že motivace rodičů poslat děti na letní tábor poroste,“ sdělil předseda Asociace dětské rekreace.

To potvrzují také počty vyplněných přihlášek u většiny organizátorů letních táborů.

„Máme v zásadě pobytové tábory vyprodané. Zájem je tedy z našeho pohledu velmi podobný jako loni. Co se týká těch příměstských, tak se čekalo, jak se epidemie v létě vyvine, a nějaká místa ještě máme. Čekáme, že se ale také brzy zaplní,“ doplnil pro SZ Byznys Petr Nový, ředitel Centra Robinson, které organizuje letní tábory pro děti.

I přes to, že čísla návštěvníků v loňském roce neklesla, jistý efekt měl na organizátory koronavirus a návazná nejistota kolem něj. Zvláště na ty, kteří letní sezonu provozují ve vlastním. Mnoho z nich se totiž rozhodlo letos raději příliš neutrácet.

„Od loňského roku většina organizátorů nerealizovala žádné větší investice a snažila se šetřit co nejvíce na minimalizaci výdajů, které nebyly nutné. To samé jsme dělali i my. Dělali jsme pouze jednoduché změny za nízké náklady, abychom zaměstnali vlastní lidi,“ okomentoval Miroslav Topinka vývoj.

Plán rok předem

I přes to, že se bezpečnostní opatření kvůli rostoucím číslům nakažených koronavirem protáhla na několik měsíců, organizátoři letních aktivit pro děti museli i přes nejistotu začít s plánováním před koncem loňského roku.

„Letní tábory se intenzivně připravují vždy několik měsíců předem. S variantou, kdy by se zhoršila epidemická situace a letní tábory by se neuskutečnily, nikdo nepočítá,“ sdělil Topinka, který sám organizuje letní dětské tábory v Česku i v zahraničí přes vlastní společnost CK Topinka.

„I přes velkou nejistotu jsem přípravu letošní sezony riskl. Celou zimu jsme tedy připravovali všechno spojené s letošním rokem a jsme již nachystáni,“ potvrdil také Petr Nový, šéf Centra Robinson.

Na tábor do zahraničí?

Stejně jako v loňském roce zůstávají největším oříškem zahraniční tábory, které vybrané firmy a spolky v Česku organizují. Loni byla zrušena velká většina zahraničních cest a letos tomu bude podobně. Tak jak v létě 2020 omezovaly realizace letního tábora striktní podmínky pro vycestování, letos tomu nenahrála navíc nejistota, která se táhla dlouhé měsíce předem. Letním táborům v zahraničí ale některé organizace neřekly sbohem úplně.

„V době necovidové jsme organizovali tábory v Chorvatsku, Černé Hoře, Itálii a Španělsku. Vzhledem k nejistotě jsme pro letošní rok destinace zredukovali na Chorvatsko a Černou Horu. Zde víme, že hostitelské země jsou pro turismus dlouhodobě vstřícné, neboť tyto příjmy jsou pro ně zcela zásadní. Tábor v Černé Hoře již máme beznadějně vyprodán, v Chorvatsku nám ještě nějaká volná místa zbývají,“ okomentoval šéf CK Topinka.

Přísnější hygiena pro všechny

Loni se organizátoři letních táborů museli vypořádat s přísnějšími hygienickými pravidly a nedostatkem táborových vedoucích. Tábory se mohly konat od 27. června, a to pro nanejvýš 500 lidí najednou, u stanových táborů pro 100. Na táborech pořádaných organizacemi, jako jsou skauti, pionýři, hasiči a tomíci, bývá maximálně do 150 účastníků.

Děti nakonec nemusely nosit roušky. Podle loňských instrukcí Ministerstva zdravotnictví musely být tábory dostatečně vybaveny dezinfekcí, mýdlem a tekoucí vodou. Samostatné hygienické zázemí musel mít personál kuchyně a na táboře bylo nutné vyhradit místo pro případnou izolaci dětí s podezřením na nákazu. Ministerstvo vydalo k pořádání táborů manuál s doporučeními v květnu.

Reklama

Doporučované