Hlavní obsah

Sehnat dnes zaměstnance je horší než před covidem, říká šéf Linetu

Linetu chybí zaměstnanci – situace na pracovním trhu je podle šéfa firmy Tomáše Koláře horší než před covidem.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Hned bych zaměstnal sto lidí. Nejsou. Z pohledu pracovní síly je situace nejhorší v historii. Je podstatně horší než třeba před šesti měsíci,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy šéf Linetu Tomáš Kolář.

Článek

Společnost Linet má za sebou historicky nejúspěšnější měsíce – tržby za první kvartál meziročně vyrostly o 250 procent a firma poprvé v historii rozjela třísměnný provoz. Pro další rozšíření výroby jí ale chybí zaměstnanci a sehnat je je téměř nemožné.

„Všichni čeští zaměstnanci jsou drženi prostřednictvím programů na svých dosavadních pracovních místech – velmi často virtuálních pracovních místech. Ze země odjelo 200-300 tisíc zahraničních dělníků a nezaměstnanost zůstala téměř na stejné úrovni jako před krizí. My nejsme schopni žádné lidi sehnat,“ potvrzuje Kolář.

Linka jede nonstop

Kvůli enormní poptávce vyvolané nákazou covid 19 musel Linet zúžit výrobní program pouze na ty nejžádanější modely a u nich pak výrazně rozšířit výrobu.

Společnost Linet

Od roku 2011 je součástí skupiny Linet Group SE, předního světového výrobce zdravotnických lůžek.

Od svého založení v roce 1990 sídlí v Želevčicích u Slaného, kde rovněž provozuje svůj závod.

Portfolio firmy zahrnuje řešení určená pro intenzivní péči, produkty pro běžnou lůžkovou péči i speciální lůžka pro domovy seniorů či léčebny dlouhodobě nemocných.

Své výrobky dodává do více než stovky zemí na celém světě.

Nadnárodní holding Linet Group má sídlo v Nizozemsku. Po celém světě má 20 poboček, zaměstnává okolo 1700 lidí.

Zdroj: Linet

„Těch nejsofistikovanějších lůžek ročně vyrábíme 2500. Teď jsme jich ale jen za červen vyrobili 1200,“ říká Kolář. To vyvolává enormní tlak na poptávku po pracovní síle. Od března Linet přijal už 300 nových zaměstnanců, ale potřeboval by jich ještě o 100 víc.

„Potřebujeme alespoň částečně kvalifikovanou pracovní sílu: zámečníky nebo svářeče. Jenže mobilita pracovní síly je nízká a musíme vycházet z lokálních zdrojů. Lidé, kteří v regionu pracují, jsou však na nejrůznějších covidových programech a zůstávají u svých zaměstnavatelů. Nejsme proto schopni ani plnit stávající zakázky. Naháníme to víkendovými směnami a nočními směnami, což se nedá dělat donekonečna,“ dodává Kolář.

Poptávky na čtyři měsíce dopředu

Linet patří k firmám, které kovidová krize ovlivnila pozitivně. „Zájem kulminoval v dubnu, květnu, červnu, kdy jsme nasbírali poptávky na čtyři měsíce dopředu,“ říká Kolář. Za první čtvrtletí firma meziročně dvaapůlkrát zvýšila tržby. „První pololetí bude opět velmi silné, bude to asi 1,8násobek,“ odhaduje Kolář. Jak dodává, jsou to historicky nejlepší výsledky Linetu.

Reklama

Doporučované