Hlavní obsah

Potřebujete pomoct? Česko v psychiatrické péči zaostává

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Na situaci zejména u dětských a dorostových psychiatrů upozornil případ Dětské psychiatrické nemocnice v Opařanech. Kvůli nedostatku odborníků jí hrozí zánik. Seznam Zprávy přinášejí přehled kapacit psychiatrické péče v Česku.

Článek

„Jsou otevřeny dvě varianty řešení současné situace. První je, že se podaří sehnat atestovaní dětští a dorostoví psychiatři tak, aby péče mohla i nadále pokračovat. Druhá variantá je, že Dětská psychiatrická nemocnice Opařany nebude schopna zajistit odbornou zdravotní péči a stávající služby k 31. prosinci 2021 ukončí svůj provoz,“ uvedla pro ČTK mluvčí dětské psychiatrické nemocnice Jana Sosna Voňavková.

Situace v Opařanech upozornila na dlouhodobější problém kapacit psychiatrické péče v Česku. „Síť služeb je v současné době rozložena nerovnoměrně s nestejnými podmínkami výkonu péče, ambulantní psychiatři jsou přetížení, duševně nemocní pacienti musejí dojíždět stovky kilometrů za svým lékařem, komunitní péče je slabá a systémově nepodporovaná,“ vyjmenovává nedostatky Národní portál psychiatrické péče.

Nedostatek psychiatrů ukazuje i srovnání s ostatními evropskými státy. V Česku podle dat Eurostatu připadá na 100 tisíc obyvatel 15,59 psychiatra. Nejlépe ze všech porovnávaných evropských zemí je na tom Švýcarsko, kde na stejný počet obyvatel připadá 52,37 psychiatra. Z unijního hlediska zase „vede“ Německo s 27,71 psychiatra na 100 tisíc obyvatel.

Počet psychiatrických ambulancí v Česku až do roku 2015 postupně klesal, od té doby se pohybuje na hodnotách okolo 1010 ambulancí. Nejméně dostupné jsou pak služby gerontopsychiatrů, kteří se zaměřují na poruchy chování seniorů. V roce 2019 fungovaly pouze dvě ambulance v Praze.

V posledních letech vznikají v Česku takzvaná centra duševního zdraví, která jsou součástí reformy psychiatrické péče. Mají poskytovat pacientům služby v psychiatrii, psychologii, psychoterapii nebo adiktologii, tedy léčbě závislostí. Tvoří je terénní týmy zdravotníků a sociálních pracovníků, které jezdí k pacientům domů, nebo ambulantní služby. Cílem je přesun péče z léčeben do více komunitního prostředí.

V současné době jich v Česku funguje přes 30, nejvíce z nich je v Praze, naopak žádné zatím není v Libereckém kraji.

Celkový počet lůžek následné psychiatrické péče v posledním desetiletí klesá. „Celkový pokles je dán výraznějším poklesem lůžek všeobecné psychiatrie v léčebnách, naopak počet lůžek určených pro léčby závislostí i počet lůžek v ostatních psychiatrických zařízeních (nejčastěji zaměřených na gerontopsychiatrické pacienty) mírně roste,“ přibližuje zpráva o Indikátorech psychiatrické péče v ČR.

Na koho se obrátit v případě psychické nepohody

Projekt Opatruj.se, který zaštiťuje Národní ústav duševního zdraví ve spolupráci s dalšími národními a mezinárodními organizacemi, nabízí přehled kontaktů, které mohou lidé v případě psychických problémů využít:

Odborníky podle místa působení lze vyhledat také prostřednictvím Národního registru poskytovatelů zdravotních služeb v takzvané Mapě poskytovatelů.

Opatruj.se nabízí veřejnosti také testy, které se běžně používají pro screening problémů v oblasti duševního zdraví. Autoři webu však upozorňují, že „testy jsou orientační a nemají samy o sobě sloužit jako diagnostický nástroj“. Mohou sloužit jako pomůcka a rychlý nástin aktuální situace.

Reklama

Související témata:

Doporučované