Hlavní obsah

Šejn a Bromová zahájí provoz nové galerie v domě Smetana Q

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

V domě na Smetanově nábřeží v Praze, který funguje pod názvem Smetana Q jako centrum umění a designu, se dnes otevře nová galerie.

Článek

V kurátorském výběru bude nabízet k prodeji díla etablovaných i debutujících umělců. Jako první zde svá monumentální plátna a audiovizuální projekty ode dneška představí Miloš Šejn a umělkyně Veronika Šrek Bromová, která se ve své tvorbě zabývá fotografií, prostorovými instalacemi, kresbou i performancí.

Tvorba obou umělců se zároveň potkává na společné výstavě Spolu–práce ve venkovní galerii Fasáda. Ta funguje v oknech fasády domu v Divadelní ulici, kterou před lety poničil výbuch. Smetana Q se tak snaží oživit uměním i veřejný prostor. Nová kurátorská vize počítá nadále s tematickou výstavou děl nejméně dvou umělců v galerii Fasáda, a to po dobu šesti měsíců. Během tohoto půlroku budou zároveň prezentovaní autoři vystavovat ve vnitřní SmetanaQ Gallery. S jejich díly se díky tomuto propojení setkají jak náhodní kolemjdoucí, tak zájemci, kteří se cíleně do galerie či přímo za tvorbou konkrétního umělce vypraví.

Tvorba Miloše Šejna se dotýká land artu a konceptuálního umění. Autor je také zakladatelem mezinárodního sdružení Bohemiae Rosa, jež se zabývá výzkumem vztahů lidského těla a historické krajiny. Bránou imaginace jsou pro čtyřiasedmdesátiletého výtvarníka vzorky pigmentů, rostlin i nerostů. Svět a dění v něm chápe jako neustálý proces.

"Miloš Šejn přiváží do Prahy zlomky z celku světa, povýšených na artefakty. Je to desítky let budovaný archiv. Obrazy, objekty, videa, slova, zvuky i performance jsou jediným celkem, úvahou o přírodních cyklech, o spolužití člověka a země. Monumentální plátna vznikla performativní metodou v krajinách hor, údolích i v prostředí městských zahrad. Jsou záznamem lidského vnímání vně i uvnitř těla, rozličností rostlin, zpěvu ptáků, větru, chladu. Pozorní možná objeví také kaligrafické fragmenty textů, " říká o výstavě její kurátorka Martina Vítková.

Reklama

Doporučované