Hlavní obsah

Sejroška o eurovolbách: Znechutilo mě, když řekli, že jsme státu ukradli milion

Sejroška promluvila o výsledku eurovoleb.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Lucie Schejbalová, známá spíše jako youtuberka Sejroška, se stala v letošních volbách do europarlamentu lídryní kandidátky hnutí ANO, vytrollíme europarlament. Poslanecké mandáty sice hnutí nezískalo, zato od státu dostane více než jeden milion korun na pokrytí nákladů spojených s volební kampaní.

Článek

„Já jsem si myslela, že to bude buď a nebo. Buď se nebude nic dít, nic se nerozvíří, nebo že bychom aspoň ten jeden mandát mohli dostat,“ řekla hned v úvodu. Mandát sice nezískali, ale rozvířilo se toho hodně. Ano, vytrollíme europarlament dostalo 1,57 procenta hlasů. Kromě toho, že se stalo desátým nejsilnějším uskupením v zemi, získalo také nárok na více než 1,1 milionu korun na pokrytí volebních nákladů.

„Byl to masakr, hlavně já jsem si myslela, že když už bude nějaký ten úspěch, tak se to otočí jinak. Ale my jsme byli nejvíc propíraní, že máme dát peníze na charitu a že jsme ukradli milion státu.“ To ji znechutilo. Nejvíc prý všichni řešili, že náklady hnutí byly i s poplatkem za kandidaturu pouze 25 000 korun. A tak si okolí myslelo, že si Lucka bude užívat milion, ale velká část těchto peněz se státu zase vrátí. Hnutí totiž nesplnilo některé podmínky, a tak bude platit pokuty. V řádech statisíců. A to není vše.

„Tam je ještě plno jiných věcí. Já jsem třeba nevěděla, že kdybychom chtěli znovu kandidovat, třeba do krajských voleb, tak každý kraj se počítá za okrsek a za každý z nich zaplatíte 19 000 korun poplatek. Takže jenom nějakých 300–350 tisíc korun by šlo na tu další kandidaturu. Plus ty pokuty, to může být také tak 300 000 Kč. A je nás tam deset, takže ono toho zase tolik nezbyde.”

Jak bude hnutí pokračovat a s kým spojí své síly? To se dozvíte v úvodní reportáži, která je součástí Magazínu Slavní. V premiéře jej můžete sledovat na Televizi Seznam každé úterý od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A sledujte nás také na Facebooku.

Reklama

Doporučované