Hlavní obsah

Sekta vyšetřovaná za covid se skrývá v Praze. Natočili jsme její členy

Václavské náměstí v únoru 2018. Jediný případ, kdy sekta skrývající se v domě na pražské Palmovce vystoupila na veřejnosti. Pusťte si reportáž Jana Nováka.Video: Jan Novák

 

Reklama

aktualizováno •

AKTUALIZOVÁNO. Zpověď lidí, kteří uvázli v řadách jihokorejské sekty Sinčchondži. Ta v Česku tajně verbuje především mladé ženy.

Článek

Mladou ženu, kterou uslyšíte mluvit, když si pustíte videoreportáž nad tímto textem, oslovili před kostelem svaté Ludmily na pražském náměstí Míru.

Mluvili s ní o křesťanství, zaujali ji perfektní znalostí Bible, ale hned od začátku jí lhali do očí.

V dalších měsících pak poznala, co to je podlehnout sektě Sinčchondži, která za pevnou víru slibuje nebe na zemi, ale těm, kdo jí propadnou, připravuje na tomto světě spíš muka.

„Byly to úplně šílené stavy. Bylo mi špatně z těch lidí,“ vypráví a dodává, že stejné, ne-li horší to bylo, když se rozhodla od církve odvrátit.

„Bylo mi špatně z toho, v jakém nebezpečí jsem možná byla,“ vzpomíná mladá žena na svoji už bývalou příslušnost k sektě, která svým ovečkám o své identitě otevřeně lže. Ti, kdo ji verbovali, se totiž vydávali za aktivisty kanadské křesťanské společnosti.

Foto: Petr Vrabec

Zatkněte je! Zatkněte! skanduje dav. Silné místo reportáže. Záběry z vystoupení členů sekty na Václavském náměstí na protest proti údajnému případu své souvěrkyně Koo Ji In.

Tajemná jihokorejské sekta Sinčchondži v České republice tajně verbuje mladé lidi už několik let. Loni na ni upozornil i deník Aktuálně.cz. Především vyhledává ženy s křesťanským základem, oslovuje je na ulicích, v nákupních centrech v Praze a nabízí studium Bible.

Sinčchondži hlásá blížící se apokalypsu. Kdo se k církvi nepřidá, skončí v hořícím jezeře plném síry. Všechny mimo uzavřenou skupinu považují za ďábly.

Až na jedinou výjimku, kdy přede dvěma lety zorganizovala veřejný protest za svoji jihokorejskou souvěrkyni na Václavském náměstí, Sinčchondži dbá na své utajení. Když po ní pátráte, zastavíte se před dveřmi na dvoře tuctového domu na pražské Palmovce. Tam vás zastaví, jak uvidíte v reportáži, opět lež, vcelku vlídná, ale nekompromisní.

Foto: Petr Vrabec

Sinčchondži hlásá blížící se apokalypsu. Kdo se nepřidá, bude zatracen.

I proto je podle předního českého religionisty Zdeňka Vojtíška, znalce sekt, kultů a nových náboženství z Husitské teologické fakulty Univerzity Karlovy, sekta nebezpečná. Není registrovaná u Ministerstva kultury a o její struktuře, fungování nebo finančních tocích není nic známo.

„Ti lidé o sobě mají zakázáno říkat, že jsou Sinčchondži. Dokonce jim je doporučováno, aby to zapřeli, kdyby se jich náhodou rodiče nebo partneři zeptali,“ varuje religionista, který přidává o sektě jednu právě aktuální okolnost. „Jihokorejská policie v srpnu zatkla jejího vůdce Man Hee Leeho a obviňuje ho, že nebyl ochoten spolupracovat s úřady při trasování lidí nakažených virem covid-19. Podle nich jedna věřící způsobila nákazu 5200 dalších lidí.“

Foto: Petr Vrabec

Údajná členka sekty Koo Ji In byla prý násilím přinucena k náboženské konverzi.

Jak však uvidíte v reportáži na začátku tohoto textu, nezasahuje Sinčchondži jenom osudy svých zverbovaných členů, ale mnohem širšího okruhu lidí, kteří o ní dosud neměli tušení.

Rodiče, partneři nebo i přátelé se reportérovi Seznam Zpráv svěřili, jak postupně ztratili své blízké.

„Dcera nás považuje za nepřítele. Ba co víc, za nástroj satana,“ říká tichým hlasem matka, jejíž dcera sektě podlehla. „Polehoučku kolem ní našlapujeme a radši se moc nevyptáváme, abychom o ni nepřišli úplně,“ líčí v reportáži zoufalý osobní boj.

Religionista Vojtíšek tyto příběhy potvrzuje.

„Členové, kteří sektě podlehnou, se pak svým blízkým ztrácejí jako pára nad hrncem,“ vykládá svou zkušenost s lidmi, kteří se na něj obracejí o pomoc.

V reportáži Jana Nováka v úvodu textu se o tajemné sektě a o lidech, kterým ničí životy, dozvíte další detailní informace.

Omluva: V původní verzi videa jsme uveřejnili informaci, že Šárka Kučerová, školní psycholožka na pražské základní škole Na Smetánce, spolupracovala s jihokorejskou sektou. Není to pravda. Bohužel až po zveřejnění reportáže jsme zjistili, že se autor dopustil záměny jmen. Jedná se o jinou Šárku Kučerovou. Redakce Seznam Zpráv se za tuto chybu omlouvá paní Kučerové, čtenářům, základní škole i městské části, která je zřizovatelem školy.

Reklama

Související témata:

Doporučované