Hlavní obsah

Sektářské násilí v Barmě. Zpráva Amnesty International popisuje masakr stovky hinduistů

Foto: Shutterstock.com

Rohingští uprchlíci v Bangladéši.

Reklama

Barmou otřásá násilí mezi etnickými skupinami obyvatel. Čerstvě zveřejněná zpráva Amnesty International popisuje masakr stovky hinduistů, za který jsou odpovědní rohingští povstalci. Sami jsou přitom častým terčem útoků vládních sil, za poslední rok jich mnoho tisíc zemřelo a nejméně 700 000 uteklo do Bangladéše.

Článek

Rohingští povstalci loni v Arakanském státě na severu převážně buddhistické Barmy zmasakrovali až stovku hinduistických mužů, žen i dětí, informovala Amnesty International (AI). Stejní povstalci také srpnovým útokem podnítili tažení armády proti menšině muslimských Rohingů. Od loňského srpna z Barmy do Bangladéše uteklo přes 700 000 příslušníků tohoto etnika. AI upozorňuje, že armáda není jediná, kdo na severu Barmy páchá násilí. V zemi žije přes 130 etnik a se státní mocí bojuje celá řada etnických povstaleckých skupin.

Mezinárodní organizace na obranu lidských práv se sídlem v Londýně vyšetřila masakr desítek hinduistů ve vesnici Ah Nauk Kcha Maun Sei a došla k závěru, že jej provedli rohingští povstalci, jmenovitě Arakanská armáda za spásu Rohingů (ARSA). K vraždám vesničanů došlo ve stejný den, kdy rohingští ozbrojenci zaútočili na 30 policejních stanovišť a vojenskou základnu, čímž vyvolali odvetné tažení armády a masový odchod Rohingů do sousedního Bangladéše.

AI ve zveřejněné zprávě o masakru uvedla, že závěry jsou podloženy „pečlivým přezkoumáním důkazů“, které zahrnují výpovědi desítek svědků a forenzní posudek fotografií exhumovaných těl z masových hrobů.

Nikdo přesně neví, kolik lidí bylo v neklidném Arakanském státě od loňského srpna zabito. Barmská vláda novinářům nedovoluje nezávislé pokrývání událostí v oblasti. Většina obětí jsou ale Rohingové, které zabila armáda, napsala agentura AP. Lékaři bez hranic odhadují, že jen během prvního měsíce jich vojáci zabili nejméně 6700.

Na vesnici Ah Nauk Kcha Maun Sei zaútočili Rohingové podle AI 25. srpna ráno. Povstalci byli údajně přesvědčeni, že se hinduistická komunita staví podobně jako barmská vláda proti Rohingům. Povstalci 53 mužům, ženám a dětem z vesnice zavázali oči a odvedli je na odlehlé místo, kde je zabili.

Po zahájení odvetného tažení armády přeživší z vesnice utekli do Bangladéše, kam se uchýlili i povstalci. Členové ARSA zde svědky ohrožovali a nutili je tvrdit, že masakr spáchali vesničané z Arakanského státu, tvrdí AI. Loni v říjnu se přeživší vesničané vrátili do Barmy a „odpovědnost za masakr jednoznačně přiřkli Rohingům, kteří byli patrně členy ARSA“.

Ten samý den, tedy 25. srpna minulý rok, zmizelo 46 hinduistů ze sousední vesnice a předpokládá se, že byli také zabiti. Následují den zabila ARSA šest dalších hinduistických vesničanů, uvedla ve zprávě AI.

OSN již dříve označila razie armády proti Rohingům za etnickou čistku. Barma tvrdí, že její ozbrojené síly vedou legitimní kampaň proti muslimským „teroristům“.

Reklama

Související témata:

Doporučované