Hlavní obsah

Šel bys do toho znova? Dřevěné tabulky s otázkami připomínají listopad

Šel bys do toho znova? Brněnský listopad připomínají tabulky z rukou studentů.Video: Markéta Kunclová, Jan Kozel , Seznam Zprávy

 

Reklama

Dřevěné desky na deseti místech v Brně. Rozmístili je tam studenti z Masarykovy univerzity. Upozorňují na místa spojená s událostmi v listopadu 1939 a 1989.

Článek

Jak nezapomenout? Řečnická otázka, jež přivedla studenty Masarykovy univerzity k projektu, kterým připomínají listopadové události. Vyrobili dřevěné tabulky s citáty a právě řečnickými otázkami. „Rozmístili jsme je po deseti místech v Brně. Pět se jich váže k sametové revoluci a pět k roku 1939,“ řekla studentka žurnalistiky Kamila Krupová. Jedna z osmi vysokoškoláků, kteří desky připravovali.

Na brněnském náměstí Svobody jsou tabulky rovnou dvě. Deska s heslem „Náměstí Adolfa Hitlera“ připomene, že se tak náměstí v Brně skutečně jeden den jmenovalo. Druhá s otázkou „Postavil by ses za to, čemu věříš?“ připomíná listopadové demonstrace za demokracii.

Kromě hesel jsou na tabulkách umístěné symboly sametové revoluce, obtisky klíčů a QR kódy. Po načtení se zájemci dozvědí podrobnosti o místech v předem připravených článcích od studentů žurnalistiky. „Připomínáme tak historii i třeba mladým lidem, kteří jsou v moderních technologiích zběhlí,“ vysvětlila Krupová.

Nadšení studentů chválí historik Michal Konečný, který jim poradil, jaká místa vybrat. „Jakákoli snaha připomínat odkaz 17. listopadu, Václava Havla a všech těch, kteří se podíleli na obrovských společenských a politických změnách je samozřejmě chvályhodná,“ upozornil. „Spoustu lidí na totalitní minulost zapomíná,“ dodal.

Moderní dějiny jsou podle něj důležité k pochopení naší přítomnosti. Na středních školách ale jejich výuka často pokulhává. „Třeba sametovou revoluci jsme probírali až v maturitním ročníku a lidé, kteří z dějepisu nematurovali, se o událostech v roce 1989 téměř neučili,“ zavzpomínala Krupová.

Jedna z desek je i u věznice v Bohunicích. V listopadu 1989 tam vedl z centra Brna lidský řetěz za propuštění politických vězňů, zejména novináře Petra Cibulky. „Najednou se otevřely dveře a Cibulka vylezl z vězení. Lidé byli tenkrát nadšení, čeho může lidská pospolitost a touha po demokracii dosáhnout,“ připomněl Konečný.

Dřevěné tabulky studentů jsou i na dalších místech v Brně. Třeba u Nejvyššího soudu, filozofické fakulty nebo Divadla Husa na provázku.

Reklama

Související témata:

Doporučované