Hlavní obsah

Šel k léčiteli se zlomenou rukou, nakonec mu ji museli amputovat

Afghánští léčitelé jsou často amatéři bez formálního vzdělání.Video: Milan Šíma RFE/RL

 

Reklama

Afghánci, kteří si nemohou dovolit navštívit doktora nebo lékařům nevěří, často chodí k místním léčitelům, kteří se snaží používat tradiční afghánské léčebné postupy a nabízejí své služby za mnohem menší sumy peněz. Jejich pomoc ale může být v řadě případů velmi nebezpečná.

Článek

„Pokud se u nás ještě léčí takovými metodami, tak to je stejné, jako kdybychom stále žili ve 12. nebo 13. století,“ říká afghánský lékař Atiqullah Amarkhel. Ten také popsal případ jednoho mladého pacienta, jehož zlomenou ruku – aby se zastavilo krvácení – léčitel obvázal příliš pevně.

„Doktor pak neměl jinou možnost, než mu tu ruku amputovat až u jeho ramena. Jen si to představte, kvůli tomu, aby ušetřil asi 1,5 nebo 6,5 dolaru, tak mu musela být amputována ruka,“ upozorňuje Amarkhel.

Léčitelé nabízejí levnou alternativu k doktorům – a pro Afghánce, kteří žijí v odlehlých oblastech země, jsou někdy jedinou volbou. A také k nim někdy mají lidé větší důvěru než k doktorům.

Reportáž, kterou si můžete pustit v úvodním videu, je součástí pořadu Svět bez obalu. Ten se vysílá v premiéře na Televizi Seznam každou neděli od 22:20.

Archiv pořadu pak najdete na tomto odkazu.

Reklama

Doporučované