Hlavní obsah

Šel na útočníka s rohem z narvala. „Trump živí terorismus,“ říká

Foto: Twitter.com/mrdanwalker

Darryn Frost „v akci“. Takto zneškodnil klem kytovce útočníka v centru Londýna.

Reklama

Mocní, co se staví do role soudců a zároveň katů, jsou nebezpeční, tvrdí Darryn Frost.

Článek

Stal se hrdinou. V listopadu se Darryn Frost v Londýně na mostě postavil osmadvacetiletému útočníkovi, který pobodal několik lidí. Dva z nich na následky zemřeli. Frosta proslavila nejen jeho statečnost, ale i zbraň, kterou ve spěchu popadl. Byl to zdobený kel z narvala, který bývá nepřesně označován jako roh.

„Vzejde nová generace teroristů útočících takto bez varování. A to kvůli činům, jaké teď sledujeme v Íránu. Tedy kvůli rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa zabít generála Solejmáního,“ uvedl 38letý zaměstnanec britského ministerstva spravedlnosti v rozhovoru pro The Guardian.

Jde o první velký rozhovor poté, co zneškodnil spolu s dalšími Usamu Khana, který útočil v centru Londýna na London Bridge. Sám přiznává, že trpí syndromem přeživšího. Neboli vyčítá si, že nestihl zasáhnout včas, aby nezemřeli dva lidé – Jack Merrit a Saskia Jonesová.

„Jejich smrt mě pohnula k tomu, abych začal aktivně bojovat s nenávistí a netolerancí,“ uvedl Frost. Proto započal s kampaní Extighuish Hate (Udusme nenávist), která si klade za cíl podporovat laskavost a vlídnost.

„Já nezpochybňuji právo Spojených států označit Solejmáního za zločince. Ale rozhodnutí jej zabít mimo válečný stav je špatně a vyvolá odezvu. Teror živí přesně tyhle činy, kdy se mocní světa rozhodnout být soudcem, porotou a katem v jednom, a to bez ohledu na jakékoliv hranice. Kdo je Trump, aby měl takový vliv na životy nás všech,“ ptá se Frost.

Londýnská policie avizovala, že má větší pohotovost, protože očekává, že situace v Íránu může „mít následky“. I vzhledem k tomu, že íránský ministr zahraničí označil Velkou Británii za „spolupachatele tohoto zločinu“.

Aktuálně ovšem íránská armáda čelí nevoli ve vlastní zemi. Při odvetných útocích za Solejmáního smrt, které mířily na americké vojenské základny v Iráku, sestřelily Íránské revoluční gardy ukrajinské civilní letadlo. Všech 176 lidí na palubě zahynulo.

Írán se v noci na sobotu k činu po nátlaku přiznal a přisoudil jej „lidské chybě“.

Reklama

Doporučované