Hlavní obsah

Selfie s Merkelovou Syřanovi změnila život. Klíčový proces v kauze lživých zpráv začal

Syrský uprchlík se stal obětí lživých zpráv, soudí se s Facebookem.

 

Reklama

Fotografie syrského uprchlíka Anase Mudamáního s německou kancléřkou byla na sociální síti několikrát zneužita v souvislosti s teroristickými útoky.

Článek

Soud v bavorském Würzburgu se začal zabývat požadavkem syrského uprchlíka Anase Mudamáního, aby Facebook smazal všechny falešné zprávy týkající se jeho osoby.

Přestože u soudu, který je první svého druhu, půjde jen o konkrétní případ, může mít celá kauza výrazně širší dopady. Opatření proti šíření falešných zpráv v současné době zvažují němečtí politici.

Mudamání byl jedním z uprchlíků, kteří si po příchodu do Německa udělali takzvanou selfie s kancléřkou Angelou Merkelovou. Právě to ale později kdosi zneužil, když Mudamáního na Facebooku označil za pachatele útoku na bezdomovce v berlínském metru. S ním ale mladý Syřan neměl nic společného.

Další uživatel Facebooku zase na konci loňského roku Mudamáního označil za útočníka na berlínský vánoční trh, při kterém zahynulo 12 lidí a další desítky byly zraněny. Skutečným útočníkem byl přitom Tunisan Anis Amri. Oba příspěvky následně sdílely stovky uživatelů sociální sítě a Mudamání se tomu jen těžko mohl bránit.

Facebook maže jen nahlášené příspěvky

Facebook sice po čase odstranil oba původní vymyšlené příspěvky, nikoliv však ty se stejným obsahem, které mezitím sdíleli další uživatelé. A právě toho chce Mudamání, jenž se příspěvky cítí poškozen, u soudu dosáhnout. Dosud Facebook kontroluje a případně maže jen konkrétně nahlášené příspěvky.

Pokud Mudamání u soudu uspěje, chce se dožadovat odškodného. „Chci dokázat, že je možné, aby se oběti falešných zpráv soudní cestou úspěšně bránily Facebooku a jeho uživatelům," říká jeho právník Chan-jo Jun.

Tento německý advokát Facebook kritizuje dlouhodobě. Sociální síť podle něj nepostupuje s dostatečnou důsledností nejen proti falešným zprávám, ale také proti výhrůžkám násilím, projevům nesnášenlivosti a dalším deliktům, kterých se dopouštějí její uživatelé.

Reklama

Doporučované