Hlavní obsah

Selhání Francie? Do Británie připlul rekordní počet migrantů

Foto: Profimedia.cz

Jedna z lodí, které ve čtvrtek dorazily do britského přístavu Dover.

Reklama

Lamanšský průliv směrem do Velké Británie ve čtvrtek přeplula tisícovka migrantů. Jde o nový denní rekord, který ale Brity netěší. Londýn proto teď požaduje vysvětlení po Paříži.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V britsko-francouzských vztazích to opět skřípe a tentokrát jsou tématem migranti. Spojené království nově obvinilo francouzskou vládu ze selhání při „povinnosti chránit lidské životy“. Důvodem je fakt, že tamní úřady v průběhu týdne zastavily méně než třetinu všech lodí s uprchlíky, kteří se přes kanál La Manche snažili dostat právě do Británie.

Podle médií ve čtvrtek k britským břehům dorazily lodě přibližně s tisícovkou lidí. Jde o nejvyšší denní počet, který zatím Britové zaznamenali. Týdenní bilance se tak vyšplhala na více než 2 000. Pokud bude toto číslo oficiálně potvrzeno, mělo by jít o další rekord. Předchozí denní maximum úřady zaznamenaly 3. listopadu, kdy se přes kanál vydalo 853 lidí.

Britské pohraniční síly přitom nebyly na takový nápor připraveny, podle odhadů totiž mělo takové množství migrantů připlout za celý měsíc. Za prvních jedenáct listopadových dní jich ale dorazily dokonce tři tisíce.

Během letošního roku do Británie přes Lamanšský průliv dorazilo už 23 tisíc lidí, jde o znatelně vyšší číslo, než si připsal minulý rok ovlivněný pandemií i roky předtím, kdy většina žadatelů o azyl při cestě volila letadlo, vlak nebo trajekt. Například listopadovou bilanci z minulého roku ten letošní překonal trojnásobně, informuje britský list The Times.

Odpovědi Britové hledají hlavně u Francie. Spojené království totiž právě jí platí 54 milionů liber, v přepočtu přes 1,5 miliardy korun, které mají putovat na posílení dohledu nad kanálem. Podle zdrojů obeznámených se situací by britská ministryně vnitra měla „o tomto ohavném selhání co nejdůrazněji promluvit“ se svým francouzským protějškem Géraldem Darmaninem a francouzskou vládou.

Na vyjádření Francie zatím britské úřady čekají. „Počet nelegálních migrantů, které jsme dnes viděli opouštět Francii, je nepřijatelný. Britská veřejnost už má dost toho, že v Lamanšském průlivu umírají lidé, zatímco nelítostné zločinecké gangy profitují z jejich bídy,“ nechal se slyšet mluvčí britského ministerstva vnitra.

Migrace přes Lamanšský průliv je pro Paříž a Londýn dlouhodobým předmětem sporu. Britové opakovaně zdůrazňují, že cesty přes průliv chtějí zastavit hlavně kvůli riziku, které pro běžence představují. Nebezpečné cesty podle Amnesty International UK migranti „podnikají jen proto, že nemají k dispozici žádné bezpečné alternativy“.

Britské ministerstvo vnitra uvedlo, že nadále vyhodnocuje a testuje řadu bezpečných a legálních možností, jak zabránit malým lodím v cestě přes průliv. O tom, že se chystá reforma azylového a imigračního systému, informoval i mluvčí úřadu.

Pokud ji schválí parlament, pro lidi, kteří do Británie připlují na člunu, tedy nelegálním způsobem, bude daleko složitější v zemi požádat o azyl. Dosud měli v podstatě stejné možnosti jako ti, kteří do země dorazili legální cestou.

Reklama

Doporučované